Петко Иванов Банани Кавендиш

Големи или Малки “Банани”?

Задавали ли сте си някога въпросът, дали е по-изгодно да купувате малки или големи банани? И да не сте, сега ще научите неговия отговор.

Rape Banana

Преди да премина към същинския експеримент ще разкажа малко за подготовката. На първо място трябваше да проверя какво казва интернет по въпроса, но това се оказа един от редките случаи, в които интернет мълчи. Намерех различни изказвания и хипотези, защитаващи и двата варианта, но никой не можеше да подкрепи твърденията си с научни доказателства и емпирична проверка. Така се наех да бъда първия, който ще изследва този въпрос. За да съм сигурен, че експериментът ще е напълно обективен и точен, трябваше да науча повече за бананите. Научих доста интересни неща, част от които ще опиша по долу, но същинската информация, която засяга моя експеримент е следната: има много различни сортове банани, но най-разпространен е сортът Кавендиш, който заема над 50% от глобалния пазар на банани, като в западните страни този процент е много по-висок. Това се дължи на фактът, че е един от малкото сортове, които може да се транспортира на толкова големи разстояния и да запази, своите качества, както и на жълтия цвят, който се получава след обработка. Специално в България по-голяма част от бананите са внос от Еквадор, като над 99% са от въпросния сорт. След като разбрах, че няма значение откъде взимам банани и резултатът ще е същия преминах към същинския експеримент.

Банан

Експериментът – за него ми бяха необходими теглилка, метър, ексел и разбира се, банани. След като се сдобих с определено количество банани, трябваше да проверя дали теглилката е достатъчно точна. Отклонението беше под 0,2% така, че можех да започна. За да разбера дали по-големите банани или по-малките съдържат повече плод направих следното. Първо измерих банана на дължина за да окачествя големи и малки. Средно малките банани имаха дължина 17,25см от връх до връх, без дръжката, а с дръжката 21,25см. Големите – 22,5см без дръжката и 25,75см с дръжката. След това трябваше да измеря целия банан за да разбера общото му тегло. Малките съответно имаха средно тегло – 152,5 грама, а големите 237 грама. След това обелвах банана и претеглях отделно обелката и плода който остава, като съотношението им с цялото тегло на банана ми даваше отговор на въпроса.

След цялото това мерене стигнах до следния резултат: И при малките и големи банани процентното съотношение между обелка и плод е едно и също ~56% плод и  ~44% обелка. Отклонението е под 0,5%, което е в рамките на техническа и статистическа грешка. В такъв случай с чиста съвест мога да направя извода, че няма значение дали купувате малки или големи банани.

След този смислен или безсмислен експеримент, ако не друго поне научих някои интересни факти около бананите, които смятам да споделя:

1. Често наричани бананови палми и смятани за дървета, растението чието плод всъщност е банана, не е дърво, а е от семейството на тревистите растение. Т.е. на практика бананът е най-голямата билка.

Радиоактивен банан

2. Бананът е най-радиоактивният плод, благодарение на съдържанието на Калий и по конкретно на изотопът Калий-40.

3. Бананите се берат зелени, след като бъдат доставени до желаната дестинация се обработват с етилен за да продължи процесът на узряване и да се получи желаният жълт цвят.

4. Индия е най-големият производител на банани – 29 милиона тона или около 20% от световното производство.

5. Банановите кори могат да бъдат използване за пречистване на вода от тежки метали. Тестове показват, че за 40 минути се отстраняват около 65% от тежките метали.

6. Около 50% от хората алергични към латекс са алергични и към банани.

7. Ако разтъркате вътрешността на бананова кора върху ухапване от комар или изгаряне може да успокоите раната.

8. Бананите могат да изчезнат, и по-точно сортът Кавендиш. Това вече се е случвало веднъж през 50те години на миналия век, когато сортът Гроу Мишел, който бил най-разпространения изчезва заради Панамска болест.

9. Бананите съдържат всички 9 амино киселини, които не се произвеждат от човешкото тяло. Въпреки това бананите не са достатъчен източник на тези амино киселини заради ниско процентно съдържание.

The Terrifying Truth About Bananas

Напиши коментар

 • Камелия Рупска

  Дали е смислен или безсмислен експериментът няма да коментирам.
  В главата ми обаче се породиха някой въпроси. Какво качество бяха бананите? И е с еднакво качество ли бяха?
  Защо питам – на “око” аз лично забелязвам разлика между тежестта на обелките на банани първо качество (хубави жълти, без кафяви петънца) и тези, които вече са започнали да имат петънца или направо са покафенели. А именно – вторите обелки изглеждат по-леки (не съм проверявала това твърдение). Като вземем предвид, че между банан първо качество и тези в начален етап на образуване на кафяви петънца почти няма разлика във вкусовите качества на плода, следва въпросът : Кои от двата вида е по изгодно да се купуват?

  • GReeNHuMaN2

   Нямаше петънца по бананите и бяха хубави жълни банани. Бананите имат 7 степени на зрялост, като в магазините се намират предимно банани между степен 4-6, като степен 7 са вече банани с петънца, които почват да се развалят. Тези, които мерих аз бяха между 5 и 6. За жалост не направих снимки.

 • Pingback: СМЪРТ ЗА СТОТИНКАТА! - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: Как да се подготвим за Кандидат-магистърски тест в УНСС - Блогът на Петко Иванов()