Петко Иванов

Как се става студент на годината?

Студент на годината 2013На първо място искам да кажа, че не заемам никакви страни, а просто излагам нещата така както имах възможността да ги видя.

На скоро имах възможността да придобия „почетното“ звание „Студент на годината 2013 в категория Социални, стопански и правни науки“. Повечето хора като чуят за това и започват да ме поздравяват и да ми честитят, но за какво ме поздравяват всъщност? Хората нямат представа какво означава това звание и какво седи зад него. Има ли изобщо някаква тежест или е просто една помпозна титла? Цялата тази история ми напомня на това как фирмите представят работните позиции за да изглеждат по прилично – чистач, става хигиенист, секретарка – офис асистент и т.н. Но да се върнем на темата – какво всъщност стои зад тази т.нар. титла? Отговорът е доста прост и донякъде тъжен – предимно късмет и няколко омайващи абзаца.

Ще започна историята си по хронологичен ред на събитията. На първо място как разбрах за този конкурс – напълно случайно, дори нямам конкретен спомен как това се е случило, вероятно съм кликнал на някой произволен линк във фейсбук. След като прегледах условията за кандидатстване, които бяха повече от неясни и може да се каже, че изобщо липсваха някакви конкретни изисквания, реших да си пробвам късмета. Честно казано ако по една случайност вече не си бях написал мотивацията за друг подобен конкурс и нямах снимани всички сертификати и уверение, че съм студент нямаше изобщо да си направя труда да подам документи. Единственото, което направих е да променя 2-3 изречения и дати за да се връзва всичко. Едно от условията за да си подадеш документите беше да преминеш през вътрешен кръг през студентски съвет на съответния университет, който излъчва по един кандидат от всяка категория. След няколко неуспешни опита да се свържа със студентски съвет на УНСС относно въпросния конкурс, реших да ги посетя на място. Съответното посещение не даде никакъв резултат, защото от студентски съвет дори не бяха чували за подобен конкурс, което не ме учудва кой знае колко, все пак говорим за УНСС, но това е друга тема.Така или иначе вече си бях подготвил документите, които се състояха в няколко абзаца описание на моите постижения и умения и сканирани сертификати за участия(не за награди и почетни класиразия, а за участия), та реших да се свържа с организаторите от НПСС, от където получих отговор, че мога да си подам документите направо при тях, т.е. директно се класирам на финалния кръг. Тук някъде започна да ми става ясно, че няма никакви ясни критерии и организация, особено че победителите се избираха от жури (чиито състав беше неизвестен).

След като срокът за подаване на документи изтече, беше обявен списък с всички участници – общо около 60 човека в 11 категории, от които в последствие към 10 бяха отхвърлени, защото нещо не им беше наред с документите, което не съм сигурен как е възможно, поради простата причина, че единственият задължителен документ беше увурение, че си студент (с други думи сериозен подбор и конкуренция). В моята категория за нещастие имаше 15 кандидата, така че конкуренцията беше „на ниво“, за разлика от някои други категории, където имаше само по 3-4 участника. В крайна сметка ми изпратиха мейл, че съм в топ 3 в моята категория и трябва да се явя на награждаването в строго официално облекло, защото ще има много високопоставени гости и ще ни излъчват по телевизията и не знам си още какво. После ми изпратиха смс, за да ми напомнят, а накрая и ми се обадиха за да са сигурни, че съм разбрал. За жалост единственото строго официално облекло, което притежавам е от абитюренската и то не беше при мен. Все пак успях да сглобя нещо подобно на “строго официално облекло“, въпреки че обикновено не се трогвам от подобни изисквания. Както и предполагах цялото събитие и целият конкурс се оказаха разхищение и пране на пари от страна на НПСС(парите на студентите от цяла България). Мерките за сигурност бяха сравними с тези в американското посолство, металодетектори и не знам си какви още проверки. И за какво беше нужна тази сигурност?… защото събитието се оказа събрание на министерски съвет и бивши членове на БКП. Награждаването се проведе във Военният клуб с помпозна церемония с изискани маси и кетеринг и както си му е реда на всичко за толкова високопоставени гости. Естествено нищо от това не беше направено за студентите, а и те изобщо не бяха центъра на вниманието, той по-скоро беше насочен към всички министри и гости, които честно казано изобщо нямат представа какво представлява самият конкурс и защо изобщо са поканени да присъстват. Набързо бяхме инструктирани как да се държим ако излезем на сцената и че трябва да сме кратки в благодарностите си, защото ще ни излъчват по телевизията. Първата победителка говори около една минута, което на мен ми се стори благоразумно, но не и на организаторите, които ни предупредиха за втори път и поставиха лимит от не повече от 10-15 секунди. Естествено това че трябва да се придържаме към ефирното време не спираше никой от министрите да си изнася до болка познатите на всички заучени речи, но нали все пак те са главните действащи лица на събитието. Общо взето цялото събитие си беше загуба на време, а и от всичко нагоре когато ме обяви за победител, уважаемият министър Чобанов ми сбърка и името. От положителна гледна точка поне имах възможността да опитам различните видове хапки, но благоприличието ми позволи да изям само една чиния, а останалите 3-4 останаха зян, защото явно другите студенти толкова ги беше присвил стомаха от притеснение, че изобщо не опитаха иначе така скъпия кетеринг приготвен специално за тях.

Като заключение мога да кажа, че ако някой от НПСС чете това му давам като съвет вместо да се чудите как да отчитате дейност и да лижете задниците на всички министри да употребите и без това раздутия си бюджет за нещо, което реално ще е полезно на студентите и ще допренесе за тяхното развитие.

Виж церемонията по награждаване

Напиши коментар

 • faeton faeton

  чест ви прави че споделяте всичко това – тъжна, гнусна реалност – министрите просто са си закачили по един студент на ревера с помощта на нпсс. но на първо място студентите са тези, които трябва да намерят адекватната реакция на подобна гавра.

 • човекътотфара

  Хубаво_си_го_описал_но_много_нечетимо_и_затормозяващо…
  Ползвай_разни_граматически_похвати_като_”нов_ред”.
  …И_махни_от_блога_си_онова_за_”министър_председател”…Дразни_и_е_показателно_за_болна,глуповата_амбициозност.
  Успехи,_”студенте”!

 • Maya Cholakova

  Много жалко и тъжно!! 🙁 Наскоро се записах в он лайн безплатно обучение предложено от един сериозен чуждестранен инуверситет и съм възхитена от сериозността и качеството на безплания курс, което надминава дори нивото на малкото останали сериозни бълг. университет,и по мнение на приятели. Самата аз не съм била студентка в някой от тях и за това не бих искала да съпоставям нивото на тези, в които съм учила. Мъчно ми е за младите хора и затъпяването, което е като неконтролируема грипна епидемия. Но и само да констатираме колко е зле е безсмислено.Трябва да се противопоставим на случващото се. Трябва да започнем да предизвикваме връстниците си и по-малките от нас да издигат истински ценности в живота си и на първо място -морал. Без него интелектуалното израстване е невъзможно. Не случайно точно тези най-известни с качеството на студентите си университети в света имат базово изискване към записващите се студенти, та дори и към тези, които се записват за безплатни сертификационни курсове-като мен, да “подпишат” Honor Code (Код на Честа http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_code ).

 • Гост

  Не искам да обидя никого, но статията е пълна с правописни и пунктуационни грешки. Ако “студентът на годината” е неспособен да състави един грамотно написан и свързан текст, за какво тогава иде реч? Жалка история с привкус на българска простотия.

 • Тебазиле

  БРАВО НА ТОВА МОМЧЕ!

  ХАРЕСВАМ ХОРА СЪС ЗДРАВ РАЗУМ И ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА РЕАЛНОСТТА!

  ЯВНО Е ЧЕ НЕ Е ,,УДОБНА,, ИСТИНАТА НА ТЕЗИ, КОИТО КРИТИКУВАТ НАПИСАНОТО.

  НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ,,ЗАПЕТАЙКАТА,, НА ФОНА НА УРОДЛИВАТА ИСТИНА.

  БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА, ГРАНИЧИ С ПАРОДИЯ, ЗАЩОТО КАКТО ПОЛИТИЦИТЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ С КЕБАБЧЕТА, ТАКА И ПРОФЕСОРИТЕ СЕ ПРОДАВАТ СРЕЩУ ЕДНА БУТИЛКА ИЛИ ,,СЪОТВЕТНАТА СУМА,,ПИЛЕЯТ СЕ ПАРИ НЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТУДЕНТИТЕ.ТЕ СА ЖЕРТВА НА ТАЗИ ЛОША,СБЪРКАНА СИСТЕМА. ПРОБЛЕМИТЕ СА ТОЛКОВА ДЪЛБОКИ В ОРГАНИЗАЦИОННАТА СТРУКТУРА НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕИЯ,В ПРАВЕН АСПЕКТ, В ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАН. И КОГАТО ТАЗИ СРЕДА Е ,,УМИРАЩА,, КАК МЛАДИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ? ТЕ ИЛИ ЩЕ ИЗБЯГАТ, КАКТО БЯХА ПОДКАНЕНИ ОТ БИВШИЯ РЕКТОР НА УНСС -СТАТИ СТАТЕВ (https://www.youtube.com/watch?v=90Cel4eyJfg ) ИЛИ ЩЕ СТАНАТ ,,ПРОСТИ МИШКИ,, ЩЕ СЕ РАДВАТ, ЧЕ ЩЕ ГИ ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НЯМА ДА Е ВАЖНО ВСЪЩНОСТ, ЗАЩО ТОЧНО ТЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ И КАКВО, НЯМА ДА Е ВАЖНО КАКВО МИСЛЯТ И КАКВО КАЗВАТ.ВАЖНОТО Е ДА НЕ ГУБЯТ ЕФИРНО ВРЕМЕ.ТО ДОРИ И ИМЕТО ИМ НЕ Е ВАЖНО.ЗАЩОТО ФАРОНИТЕ НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ БОГОВЕ И НЕ МОГАТ ДА СЕ АНГАЖИРАТ ДА ЗАПОМНЯТ ПРАВИЛНО ИМЕТО НА НЯКАКАВ СИ КАНДИДАТ В НЯКАКАВ СИ КОНКУРС ЗА НЯКАКВИ СИ СТУДЕНТИ.

  И НА ФОНА НА ТАЗИ ДЕЙСТВИТЕНОСТ НИЕ СЪДИМ КАК В СТАТИЯТА ИМА ПРАВОПИСНА ИЛИ ПУНКТУАЦИОННА ГРЕШКА.ДЪРЖАВАТА СМЕ НИЕ.АКО НИЕ СМЕ СЛАБИ,ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е СЛАБА.СЛАБА ДЪРЖАВА Е УДОБНА ЗА СЛАБИ ХОРА, ГРАБЕЩИ,КРАДЯЩИ,ЛЪЖЕЩИ.ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ЗА НАС, ЗА ДЕЦА НИ, ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ?

  НЯМА ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ДА СЕ СЪБУДИМ И ДА СЪСРЕДОТОЧИМ ЗНАНИЯТА И ЕНЕРГИЯТА СИ В ТОВА ДА РАЗБЕРЕМ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПОСЛЕНИЕТО НА ТОЗИ МЛАД, ИСКРЕН БЪЛГАРИН, ДА ДЕЙСТВАМЕ, ЗА ДА ПРОМЕНИМ СИТУАИЯТА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!

  С уважение и разбиране към всички студенти,

  Тебазиле

 • Pingback: ТехноСтарт - Имаш бизнес идея? Участай и спечели финансиране до 20 000()

 • Pingback: Как Студентски съвет при УНСС похарчи 150хил. лв.()

 • Pingback: Как се преписва на матурата()