Натурални сокове

Какво съдържат наистина “Натуралните” сокове?

Напоследък все по-често започнаха да се появяват оплаквания за съдържанието на натуралните сокове. Появиха се снимки на “медузи” и какви ли не същества излезли от опаковките на известни марки. Често соковете се промотират с лозунги като “100% натурален сок” и други подобни и хората им вярват. Не веднъж съм чувал “Спирам да пия газирани и започвам да пия само натурални сокове”, но от какво всъщност са направени натуралните сокове и по-полезни ли са от газираните напитки? Прочети статията и разбери.

Натурални соковеНека вземем за пример “натуралния” портокалов сок, произведен според повечето марки от 100% портокали. Всичко започва на десетки хиляди километри от тук в някоя портокалова градина в щата Флорида или Бразилия. След като реколтата от плодове бива обрана и транспортирана във фабриките започва производството на сок. Първо се махат корите, защото те придават горчив вкус на сока, а след това се изтисква и сокът. До тук добре, но следва същинската част. Производството на портокали е възможно само 3-4 месеца в годината, но сами се досещате, че сок се продава през цялата година. Това се постига като прясно изцеденият портокалов сок се пастьоризира на температура от 95 градуса. Това убива повечето микроорганизми, които биха ускорили процеса на разваляне, НО също така разгражда 70-80% от всички витамини и полезви вещаства, които се съдържат в портокалите.

След термичната обработка, портокаловият сок се пълни във вакумирани варели за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето. В тези варали, сокът може да остане повече от година без да се развали, НО това става за сметка на вкусовите и ароматни качества. Целият процес на обработката, не само унищожава полезните витамини и вещества, но също така премахва вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се доставят до различни кътчета по света, включително и до България, където се отварят и за да се предаде отново вкус на портокаловият сок се слагат изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори. Допълнително се добавя и захар или често и други подсладители като фруктозен сироп, които са по-вредни и от захарта. В някои случаи производителите на сок искат да го промотират “с истински парченца плодове”, но това всъщност е добавена гума, която наподобява плод.Захар

Но ако се замислите всичко това е логично. Как е възможно портокаловият сок да има трайност по 1 година, и как е възможно всяка кутия да има абсолютно същия вкус, аромат и консистенция. Ами много просто – всичко се контролира и създава от овкусители, оцветители, ароматизатори, подсладители. Да 100% портокаловият сок е направен от портокали, но те са обработени до такава степен, че са изгубили всичките си характеристики и са пресъздадени с изкуствено синтезирани такива.

Това е бизнес за милиарди и най-лошото в него е че тези компании с години са изграждали имидж на здравословни продукти. Този процес на производство, не трябва да се знае от потребителите и те умело крият тази информация зад добре измислени опаковки и лозунги. Според Сюсъз Джеб, изследовател в университета Кеймбридж “Соковете се абсорбират много бързо и за времето докато са достигнали стомаха няма особена разлика между тези сокове и Кока кола”.

Големите корпорации по всякакъв начин се опитват да заобикалят законовите изисквания за прозрачност и каква информация трябва да се поставя на опаковките. На скоро в България беше въведето изискване само истинските сокове да съдържат думата СОК на опаковката си и в действителност ако разгледате по-голяма част от т.нър. “натурални сокове” почти никоя марка не се промотира като СОК. А щом това, което пием не е сок, какво е? Може и да е медуза.

Но какво може да направим ние като обикновени потребители. Решението е много просто, компаниите предлагат това, което се купува. Ако спрете консумацията на “100% натурални сокове” и вместо това си купите една нова сокоизтисквачка, с която да си правите истински сок от наистина пресни плодове, компаниите могат и да преосмислят политиките си и продуктите, които предлагат.

Споделете в коментарите дали пиете купени сокове или предпочитате сами да си изтисквате плодове.

Напиши коментар

 • Никога не съм ги харесвал тези сокове! Колкото и да са натурални са пълни с химии. Няма нищо натурално в тях. Затова си пия само вода и от време на време си правя сок от истински плодове със сокоизтисквачката.

 • С.

  Хубава статия, но цялото й въздействие намалява в пъти когато прочетеш нещо от сорта на: “лозОнги”.
  Успех занапред.

 • Аурора

  Tози път няма да остана безучастна! Не може някаква жена да реши да плясне снимка с неясен произход във facebook и някакъв си подрастващ пубер, като теб, да реши, че може да се изказва НАУЧНО и ОБОСНОВАНО, даже да напише статия! И понеже явно си поредният решил, че “много ги разбира нещата” и най-вече, че може да словоблудства както и където си пожелае, хайде ти сега да ми обясниш от къде го копира това и как точно реши да го публикуваш, като твой авторски текст? Искам всички изследвания и проучвания, които си направил! Ти Богопомазаният, може ли да ми разясниш как това ”не трябва да се знае от потребителите”, ама ТИ точно го знаеш, та даже беше така благосклонен и да ни просветлиш? Позволи ми сега да се хвана за друго твое, лишено от смисъл и компетентност, изреченийце, цитирам: “се слагат изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори”. Надявам се осъзнаваш, че подобно твърдение дори е подсъдимо, при положение, че в България почти няма марка, от големите играчи, която да използва изкуствени ароматизатори, оцветители, подсладители и консерванти! Това е не просто ФАКТ, това е ОЧЕИЗВАДНО, най-малко от снимката с “медузата”, която отново си решил да си присвоиш. Ако имаше изкуствени подобрители, то нямаше как да се развъди плесен или какъвто и да било друг микроорганизъм. И драги хора, може да не ви харесва как изгледа плесента, но я ядете и пиете всеки ден под формата на лекарства, козметика и прочие! А сега, Петко, ти предлагам да изтриеш тая откровена простотия и да закриеш този блог час по-скоро, защото освен да си поредният, които разпространява лъжи, за да всее смут в обществото и да си направи реклама, друго не постигаш! Повярвай ми, това е достойно за презрение!

  • Ирина

   Уважаема Аурора, като чета с какъв патос пишете, се чудя, какви са Вашите научни обосновки? Имате ли достъп до пълните методи на производство и физико-химични обработки на някоя голяма компания производител на сокове, които желаете да споделите с нас, за да се образоваме малко и ние? 😀 Освен това с какво право се опитвате да налагате цензура в един блог, в който автора е изразил мнението си? Естествени овкусители, оцветители и ароматизатори ли се слагат в “натуралните сокове” според Вас? Ако смятате така, бихте ли ги назовали? Кои са лично Вашите изследвания и проучвания, които сте направили по темата? Отново моля да ги споделите. Освен това вкусът на един 100% сок от портокал в кутия, няма нищо общо с вкусът на един прясно изцеден сок от портокал в домашни условия. Бихте ли споделили на какво се дължи това?

  • Лилия Костова

   Ами трови си се с химия тогава дрисло , вземи прочети на кутията на сока колко Е -та има и какъв процент плодове има и lтогава се изказвай ! А колкото до блога мен лично за някой неща ,като кандидатстване за,магистър мисля , че ще ми бъде полезен .