Петко Иванов Небивалици в УНСС

Небивалици в УНСС №1

Реших да си създам тази рубрика, в която ще описвам някои нелепи случки, ситуации и всякакви истории в „любимия“ ми университет. Имам странното чувство, че рубриката ще е доста редовна.

БюрокрацияВ първия брой искам да разкажа как се стигна до там, че фирми търсят стажанти от „всички университети освен УНСС“. Става въпрос за стажовете, които са субсидирани от държавата, а именно praktiki.mon.bg За тези, които не са запознати – фирми, неправителствени организации и държавни институции имат възможността да кандидатстват по програма за набиране на стажанти, като държавата изплаща възнаграждението на студента, както и възнаграждение за ментора от съответната организация, който ръководи стажа. До тук добре, стимулират се както фирмите така и студентите.

Нещата стават сложни, когато се стигне до административната работа и подписването на договирите в УНСС. На първо място в УНСС договори се приемат само в понеделник от 15часа, БЕЗ изключения. Не знам дали просто, на хората отговорни за договорите работния им график включва само един ден или някой много сериозно се е помъчил да измисли как да прецака всички студенти, които работят, пътуват имат лекции или поради каквато и да е друга причина не могат да дойдат в понеделник в уречения час. Естествено както се досещате се образуват километрични опашки и трябва да се чака по час-два за да свършиш работа за 1 минута. Това обаче изобщо не е проблемът на администрацията. Проблемът е че някой е измислил най-тъпата система за одобрение на договорите. При абсолютна липса на каквито и да е инструкции ти трябва да изпратиш данните си на автоматична система, която ти връща какво не ти е наред с практиката. От отговорите на системата, изобщо не се разбира къде всъщност е проблема и как да се отстрани той. За да може любезните лелки да ти приемат договора трябва да си принтираш отговор от системата, който ти казва че всичко ти е наред. Повечето студенти не знаят за това или не са успели да „излъжат“ системата, че всичко им е наред и трябва да чакат по 2 часа на опашка само за да ги върнат за най-малката подробност от сорта на, начална дата на стажа 16 Декември, а те са посочили като първи работен ден 17 Декември и бог знае още какви детайли. Може би се досещате, но след като те върнат в понеделник ти трябва да чакаш до следващия понеделник за да си опиташ късмета пак.

Служител в УНСС

На мен от потвърждаването на стажа до подписване на договор ми отне само 1 месец, но докато чаках на опашката имаше хора, които ги връщат за 4-5 път, имаше и такива, които са си започнали стажа без договор и вече го приключват, а още не може да се оправят с бюрокрацията. Станах свидетел и на колега, който се опита да занесе договора на брат си, защото няма възможност да дойде в прословутия понеделник. Беше изгонен с викове и крясъци, а от последващите коментари на лелките стана ясно, че ако си беше мълчал и не беше казал, че това е друг договор щяли да му го подпишат. Освен това му казаха, че въпросния договор не може да се донесе дори и с пълномощно, което е пълната некомпетентност.

Освен със студентите, университетът трябва да сключи и договор с работодателите. Те трябва да чакат на същата опашка. Ако студентите нямат време за подобни глупости може да си представите колко имат работодателите и как някакви некомпетентни лелки ги разкарват по 5 пъти. Да не говорим, че ако студента не може да си подпише договора, не може да започне законно стажа, а работодателите не разбират какво се случва в УНСС, каква е тая тъпа система за обратен отговор и защо по дяволите един подпис отнема толкова време. Е, в резултат на всичко това и някои други подробности, станах свидетел на обяви по програмата, които набират стажанти от всички университети освен от УНСС – Браво, УНСС, отново №1.

Вместо университетът да играе ролята на катализатор между студентите и бизнеса, той прави точно обратното. Да не споменавам какво впечатление прави на бизнеса това и как някой ден като видят в CV-то УНСС и ще си кажат, мани ги тия.

Искам да отправя апел – ако случайно някой на ръководна позиция и необходимата власт в УНСС чете това, вземете мерки и освободете въпросните служителки от постовете им, сигурен съм, че веднага ще се намерят много по-кадърни студенти, които да си вършат работата както трябва.

Напиши коментар

 • Един от УНСС

  Здравей,
  Аз съм бивш възпитаник на въпросния университет. Ако всичко е така, както го описваш (от опит знам, че вероятността да не е така е нищожна) стигам до следния извод. Възможността да се събере пълният набор от документи и то изрядено попълнени не е по силите на студенти, които за пръв път се сблъскват с административната машина (била тя в УНСС или в държавната администрация). Същността на въпроса се крие в липсата на обратна връзка и нежеланието на младите хора да четат (далеч съм от мисълта да нагрубя някого, просто в повечето случаи това е част от комплексната причина). Та идеята, която ми идва на ум е ако ти веднъж си се преборила с проблематичното подаване на документи, можеш да подпомогнеш твоите колеги със съвети и къде да обърнат внимание. Нещо като консултантски услуги по подаването на документи за стажантски програми.
  А колко до това, че УНСС не само, че не подпомага студентите си, а много често дори ги спира съм напълно съгласен. И дипломата, на която пише УНСС отдавна не е символ за гордост…. А и да не забравяме, че една от основните роли на университета е да ти покаже, че си никой, да те смаже…. поне България.

 • GReeNHuMaN2

  Проблемът е, че процедурата е допълнително усложнена, защото не могат да си свършат работата администрацията, поради една или друга причина. Говорил съм с колеги от други университети и нямат такива проблеми. Не може приемането на документи да става само в един ден от седмицата, при толкова много хора в университета е направо малумно. Освен това от една страна има пълна липса на обратна информация към студентите от страна на университета. За тази автоматичната система за отговор беше пусната една новина на сайта, която отдавна не се вижда, да не говорим, че нищо не е обеснено кое как трябва да се направи. От друга страна много от студентите, не знаят къде да търсят информация и както споменах вече разбират, че трябва да са направили нещо вече като са се редили 1 час на опашката.

  Относно подпомагането аз съм модератор във форума на УНСС, там има и тема за въпросните стажове, така че всеки е добре дошъл да си зададе въпросите и да видим дали може да се даде отговор. http://forum.unwe.bg/viewtopic.php?f=14&t=12676

 • Не от УНСС

  Здравейте, г-н Иванов, макар да не съм студентка в УНСС си направих труда да изчета цялата Ваша статия, която за съжаление е пълна с непроверена информация. Първо въпросните практики не се финансират от държавата, а от еврофондове посредством ОП “развитие на човешките ресурси”, но това не е толкова важно. Съветвам Ви, преди да пишете такива изявления, да проверите как се извършва същата процедура в останалите университети – по-същия начин, не сте по-различни. 🙂 Дните за прием на документи са малко, защото през останалото време би трябвало да се обработват, подписват и Бог знае какво още ги правят. Не се приемат договори на студенти от УНСС, защото всеки университет има квота и когато тази квота е изпълнена, няма как Вие или Ваш колега да заема от квотите на университети, които спят и не рекламират практиките на студентите си. Надявам се, че не съм предизвикала у вас негативни емоции.

  • Светлин

   Това е изцяло неверно! Да, практиките са със СЪфинансиране от ЕС, което ги прави финансирани и от държавата. Прав/а сте, че първо трябва да се чете, преди да се говори! И процедурата е далеч по-улеснена в другите университети. Аз лично се справих за около ден с цялата бумащина, както и приятелката ми. А това с квотите е пълната измислица! Има таван на финансирането, но когато той бъде достигнат, тогава ще спрат всички практики, а не само тези за УНСС.

 • GReeNHuMaN2

  Радвам се, че си си направила труда да прочетеш цялата статия. Да наясно съм, че парите идват от еврофондове, но не ми се навлизаше в подробности, така или иначе парите ги управлява държавата. Няма как да проверя процедурата във всички университети, пък и не виждам смисъл. Наблюденията ми идват от студенти, познати или не от други университети, при които нещата са минали много по-гладко и не са имали такива проблеми. Пък и мога да отправя същата критика към теб, ако не си минала през УНСС не знаеш какво е положението.
  Отказването на стажанти от УНСС няма нищо общо с квотата, може да разгледаш темата от форума в предния ми коментар, където има достатъчно мнения на студенти на които им е отказано, защото работодателите вече са имали стажанти от УНСС и не искат повторно да се занимават с администрацията. Ще ти цитирам само едно от тях “този комичен университет, заради който практикантите ми са разигравани като панаирджийски мечки”

 • Една от УНСС

  Здравей, от УНСС съм и в момента съм на точно такава практика, за която говориш. Всичко, което си написал е просто абсурдно…Аз минах точно за 47 секунди, и нито веднъж не ме върнаха за нищо и не съм имала никакъв проблем, с каквото и да е било. Да, и аз чаках на опашка 2 часа. Но искаш ли да ти кажа защо? Защото преди мен на опашката имаше цял куп некадърни студенти, които не си бяха направили труда да прочетат 3 реда в официалния сайт на университета и на служителките им се налагаше да ги връщат. Много е лесно да обвиниш администрацията, но аз с очите си видях, че проблемът идва от студентите и тяхната неспособност да осъзнаят какво се иска от тях. Просто внимателно четете инструкциите и изпълнявайте. Толкова! Без нерви, без напрежение. Има си начин, но естествено все някой друг трябва да ни е крив! А как да се съобрази някой с това, че студентът работи. По правилата ясно си пише, че практиката е само за неработещи студенти. И следователно не е такъв проблем да се отиде в 15 часа в понеделник.

  • GReeNHuMaN2

   Може и да си права, но е факт, че някои от фирмите не искат стажанти от УНСС, точно заради проблемите с администрацията.

   • От УНСС

    Стажанти не се избират според администрацията на университета… А масовата неграмотност сред студентите в България е всеизвестна…

    • Отървал се от УНСС

     Тези коментари на “От УНСС” изглеждат малко съмнително. Приятелката ми имаше недалновидността да се запише за магистратура в тази дупка отново (изкара там и бакалавър). Живеем заедно и имам щастието да получавам подробна информация за това как върви работата с този невероятен стаж. Та на изключително кадърната и грамотна лелка “От УНСС” мога да кажа, че дрънка глупости. След всичкото ходене по мъките за мизерна сума, която би могла да получи след 200 изработени часа (това е минимум месец и половина за 300-400 лева и честта да се занимаваш допълнително с блестящите качества и ум на администрацията на УНСС), изведнъж се оказа, че квотата за УНСС е пълна! Такова нещо, съвсем по УНСС-рски никъде не беше споменато и имаше емоции, които с удоволствие бих споделил с въпросната администрация, ако я нямаше физическата ми непоносимост към тях. Та другарке трол “От УНСС” това, че Вие толкова добре описахте тези квоти, за които само вие (множествено число) си знаете и типичната за недоволна лелка от администрацията увереност в това колко са прости и неграмотни студентите, ме навежда на мисълта, че приемате формата на една от така омразните ви студентки, за да прикриете ТРОЛСКИТЕ черти на недоволна лелка от администрацията “От УНСС”. Може да питате някого какво точно е срам и какво е да го чувстваш. Помня, че имаше няколко кадърни ваши колежки, за които ме болеше сърцето като ги видех до вашата внушителна фигура (за нещастие само една година се случи така, че моята специалност да бъде обслужвана от човек). Бих казал да се обърнете към тях, но като се замисля моля Ви недейте! Присъствието Ви в непосредствена близост е достатъчно мъчително, за да търсите допълнителен контакт с горките (все още) хора.

 • Скоро оттърваваща се

  А този график за прием на документи само в понеделник от 15.00 от доц. Росен Кирилов ли е “сведен” до лелките? И откъде ги измислиха тези квоти по университети? Нищо подобно не намирам на страницата па проектите и в приложените документи…Иначе подобни изживявания при необходимост от контакт с лелките сме имали почти всички студенти там (освен може би късметлиите, които са си оправяли всичко с пълномощни и не са стъпвали в прокълнатата сграда), така че съм напълно склонна да повярвам на авторката. Има и няколко нормални човешки същества в администрацията, трябва да се отбележи все пак, но като цяло…има и доста дезориентирани студенти, така че топката може да се прехвърля между двете страни безкрайно, но това не променя факта, че поне 90% от администрацията е нервоубийствена дори за интелигентния, прочел “домашното” си студент, осмелил се да се изправи пред тях.

 • pipi

  Във ВТУ е същата пародия. А аз не мога да разбера какъв им е тъпия филм на тия от министерството при положение, че няма квоти, отново в сайта на “Студентски практики” да си стои бутончето “Кандидатствай!” !! Какъв е смисълът? Попълваш профил, пишеш университет, в един момент решаваш да кандидатстваш за практика, хоп, одобряват те, работодателя ти звъни и ти съобщава, че разбрал случайно, че за ВТУ вече квотите се изчерпали и не можеш да започнеш. И какво правиш тогава!? Молиш се на работодателя (в случай, че наистина те кефи въпросната практика), ако може да те изчака до незнайния момент, когато пуснат квотите за твоето уни, за да можеш да си подадеш документите и да караш практика при него! И какво става? Работодателят си е събрал курс от определена бройка хора и вариантите са два – или да ти тегли една майна и да ти откаже кандидатурата, или да те чакат, и заради теб да спъваш още 20 човека да не започнат да карат великата практика. Евала, министерствооооо! Отново се издънихте! И още нещо – смисъл има ли да стоят практики в сайта от 2012-та година? Срок за подаване на документи до 03.03.2012 примерно? СЕГА СМЕ ВЕЧЕ 2014, по дяволите. Тия в кой век живеят? Явно броят назад. Другият та*ак е, че тези със стари дати се мешат с актуалните и са наредени буквално една от 2012-та, една от 2013-та, една от 2014-та – сиреч, актуална – и пак някоя стара. Ебати мозъците! Направо да им завидиш! Още нещо – за практика по психология се предлага обучение по САЛСА ТАНЦИ, ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯ И ЕСТЕСТВЕНО, смотаните НПО-та, където само се отбива номера и реално не получаваш никакъв опит. Още малко и за чистачи на кенефи ще пуснат практика – хем някой висококвалифициран “ментор” ще получи заплащане за “висококвалифицирания” си труд, хем ще се стимулират фирмите, хем и студентът ще вземе някакви пари за 2-3 месеца псевдообучение… И хайде готово, нашите способни студенти карат практики и усвояват знания и умения. Усвояват друг път. Разбира се, има и изключения, но масово предлаганите практики не струват, а тези, които си струват, за тях винаги ще са свършили и квоти и сичко и накрая – цок цок.

 • Pingback: Кратък анализ на резултатите от Матурите - Петко Иванов()

 • Pingback: Демокрация... Свободата да избираш или... - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: 55% от българските студенти НЕ са карали стаж()

 • Pingback: Как Студентски съвет при УНСС похарчи 150хил. лв.()

 • Pingback: Небивалици в УНСС №2 - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: Базисен доход – въпрос на време или утопия? - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: www.datingnzcougar.info()

 • Pingback: houston free sex chats()

 • Pingback: visit the source()

 • Pingback: link()

 • Pingback: click to find out more()

 • Pingback: link to the page()

 • Pingback: learn more here()

 • Pingback: page address()

 • Pingback: continue()

 • Pingback: continue reading()

 • Pingback: freepornogals.info()

 • Pingback: follow this address()

 • Pingback: 100% Free Porn Meet Members 60779()

 • Pingback: FREE Sex Dating Users 62427()

 • Pingback: FREE PORNO Hookup Members 334()

 • Pingback: 100% Free XXX Meet Members 55811()

 • Pingback: FREE PORNO Hookup Users 2741()

 • Pingback: FREE Sex Dating Users 44965()

 • Pingback: 100% Free PORNO Meet List 63216()

 • Pingback: Best PORNO Dating Members 36566()

 • Pingback: 100% Free Sex Dating Members 60609()

 • Pingback: Best Porn Dates Members 47582()

 • Pingback: 4f8399dedf47934722b63.com go to the source()

 • Pingback: read an article()

 • Pingback: 4sf8399dedf47934722b63.com continue reading()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org check this out()

 • Pingback: notehub.org a source YR7q()

 • Pingback: notehub.org check this out()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: more detailed on this page()

 • Pingback: notehub.org more detailed on this page gMWNFx()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: follow the link()

 • Pingback: notehub.org learn more here 20Q()

 • Pingback: read()

 • Pingback: view more()

 • Pingback: notehub.org visit the page 7Zb()

 • Pingback: notehub.org visit the source()

 • Pingback: notehub.org link U0An()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: go to the source()

 • Pingback: notehub.org source()

 • Pingback: notehub.org follow the link()

 • Pingback: notehub.org on this page u9n9mA()

 • Pingback: continue reading()

 • Pingback: continue reading()

 • Pingback: this web page()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org continue reading()

 • Pingback: read more()

 • Pingback: notehub.org just click for source()

 • Pingback: click to to learn more()