Небивалици в УНСС 2

Небивалици в УНСС №2

Мислих как да започна този пост за поредното безумие в УНСС и се зачудих, защо това е едва вторият пост от поредицата – Небивалици в УНСС. Истината е че небивалиците са толкова много, че вече не ми правят впечатление и ги приемам за нещо нормално, а това е лошо, дори бих казал много лошо. Моментът, в който безумното започне да ти се струва нормално е моментът, в който започва да не ти пука. А спре ли да ти пука останалото няма значение.

Но да се върна на поста и по конкретно кандидат-магистърската кампания в УНСС. Ако набирането на студенти е трудно за българските университети при 2 свободни места за 1 кандидат-студент, то набирането на магистри е още по-трудно. За това и УНСС имат предварителни изпити за есенния прием още през март, а след това и през април, също и през май, както и два изпита през септември. Това, че може да се явиш 5 пъти на един и същ изпит не е нещо ново за УНСС, новото е че нито един кандидат-магистър не знае за какво се явява на тези изпити.  Това с което се сблъсках аз и всички останали кандидат-магистри е че УНСС умишлено укрива информация за магистърските специалности, които могат да се запишат в университета.

УНСС коче

Не само не се публикува информация какви предмети се изучават в дадена магистратура, а и изобщо не се публикува актуална информация какви магистратури при какви условия могат да се запишат. Каченият списък с магистратури в сайта на УНСС НЕ съдържа никаква информация за самата магистратура, НЕ съдържа информация дали е държавна поръчка/платено, НЕ съдържа информация кой може да я запише, и на всичкото отгоре списъкът НЕ е пълен. Единственият начин да се сдобиеш с пълния списък с магистратури е да си закупиш пакета с документи от УНСС. Най-лошото е че никъде не е опоменато, че списъкът качен на сайта не е пълен и общо взето не става за нищо. Как ли би се почувствал някой, който трябва да дойде от Варна до София само за да си купи списъкът с магистратури. Или по-лошото, ако дойде от Варна да се запише и изведнъж се окаже, че магистратурата, която е видял в сайта всъщност я няма или не може да я запише.

Но да кажем, че това е просто недоразумение и недоглеждане от страна на УНСС. Това, което е наистина безумно е фактът, че никъде не може да се намери информация какво се изучава в дадена магистратура. Ситуацията е подобна и с бакалаврите в УНСС, но там поне списъкът в сайта е изчерпателен, а също може да се оръсиш с някой лев и да си купиш книжка с всички специалности и предмети. За магистрите това не е възможно. Единственото, което можеш да направиш е да отидеш до отдел магистри, където те посреща една любезна или не лелка и да си поискаш учебния план и ако си късметлия можеш евентуално да го получиш. Това направих и аз със списък от няколко магистратури, като очаквах, че ще ми принтират учебните планове и ще мога на спокойствие да реша какво искам да уча.

Да ама НЕ.

Поискването на учебен план за дадена магистратура се състои в това една лелка да се рови 10 минути в разни папки и накрая да ти връчи едно листче с предмети, което можеш САМО ДА РАЗГЛЕДАШ, но не можеш да го снимаш, защото било авторски труд и си щял да нарушиш Закона за авторското право и сродните му права. И това е най-доброто, което може да ти се случи, защото поне успях да разгледам няколко учебни плана, докато на някои познати са им отказали изцяло и дори не са им дали да разгледат учебния план. Ситуацията е такава, че ако си късметлия и се сдобиеш навреме с пакета с документи ще имаш имената на магистратурите и на база на името можеш да решиш какво да учиш. Ако не си късметлия само ще разгледаш част от имената в сайта и евентуално може да нацелиш какво искаш да учиш.

Безработица студент

В последно време непрекъснато се говори за това как младите не работят по специалността си, как студентите избират да учат неперспективни специалности, как безработицата при младите е висока, а в същото време УНСС се хвалят, че 97% от завършилите са се реализирали на пазара. Само където пропускат да споменат като какви се реализират и защо. Не мога да разбера какъв е интересът на университета умишлено да укрива информация за учебните планове и изобщо какво се учи. Това което ми идва на ум е че УНСС иска студентите му да са възможно по-объркани и да не им пука, ама да не им пука изобщо, че ако вземе да им пука случайно ще вземат да се откажат или да се запишат в някой друг университет.

И въпреки, че едва ли мога да променя нещо сам, апелът ми е да се свържете с ръководството на УНСС и да им кажете, че ви пука. Няма значение дали си бивш, настоящ, бъдещ студент в УНСС, един еmail или телефонно обаждане с искане за публични и лесно достъпни учебни планове и специалности може да се окажат напълно достатъчни за да улесни избора ако не на нас на бъдещите студенти. Ако ти ПУКА:

Ректор
Проф. д.ик.н. Стати Статев
E-mail е-mail: rectorss@unwe.bg
Phone number тел.: (02) 8195 515; (02) 962 53 05
Кабинет: 1024
 
Заместник-ректор по обучението в ОКС “магистър”
Проф. д-р Веселка Павлова
E-mail е-mail: v.pavlova@dir.bg
Phone number тел.: (02) 862 30 07
Кабинет: 2079

Напиши коментар

  • Pingback: Магистърски специалности в УНСС - Блогът на Петко Иванов()

  • Pingback: Как да се подготвим за Кандидат-магистърски тест в УНСС - Блогът на Петко Иванов()

  • Гошо

    Резултата е на лице. Ако съм бил на 10-15 интервюта, като завършил бакълавър на нито едно от тях не е коментирано учебното заведение УНСС. На всякаде си гледат конкретиня човек и неговите знания. Дават ди да правиш задача на Ексел, да осчетовядяваш, задачи за логическо мислене и т.н. Това че УНСС е гръбнак на бизнеса е мит, които се подхранва от преподавателите, всеки работодател си гледа човека. Даже се не им е много приятно като им кажеш, че ще пишеш магистратура, защото трябва да излизаш от работа.

  • Студентка

    УНСС отвсякъде се опитва да те откаже да учиш там. Когато кандидатствах по Еразъм, исках да видя учебни планове на предметите, които ще изучавам в УНСС, за да мога да избера подходящи предмети в чуждестранния университет. Тъжното беше, че не само не ми дадоха да погледна какво ще уча следващата година, ами даже бях нахокана, че съм си въобразила, че могат да ми дадат информация. В крайна сметка, разбрах само имената на предметите от разписанието на сайта, но не и какво се учи.

  • Pingback: Приоритетните!? (Анализ) - Блогът на Петко Иванов()