Нов Ректор Коче УНСС
УНСС Образование

Как се избира ректор в УНСС?

Мислех да не пиша, защото като цяло вече нищо не ме изненадва в УНСС, но виждам, че разни медии се опитват да правят сензации от преизбирането на Стати за ректор, а за мен сензацията изобщо не е там. А пък и съм сигурен, че ще разочаровам някои хора, които очакват да напиша нещо. На 16.12 в УНСС се проведе общо събрание с дневен ред – отчет на ръководството, избиране на ректор, избор на академичен съвет и т.н. Все органи, които ще взимат всички важни решения в университета през следващите няколко години и ще решават съдбата на почти 20хил студенти. На общото събрание присъстваха кажи речи всички преподаватели в университета и голяма част от студентски съвет, който представлява всички студенти в университета.

Общо събрание УНСС - Петко Иванов

Събранието започна с отчет на ректора за изминалата година, който се състоеше в общи приказки и честно казано с право, защото на никой не му пукаше. В последвалата отворена дискусия само двама души се пристрашиха да зададат въпрос или да отправят предложение, като Стати отговори с общи приказки и то отново с право, защото на никой не му пукаше. Последва гласуване за ректор – Стати беше единственият кандидат и беше ясно, че ще бъде преизбран. Това, което е учудващо е, че това се случи с 298 ЗА, от 306 гласували, а мога да се закълна, че в залата познавах повече от 8 души, които не го харесват включително преподаватели и студенти.

Това, което за мен е фрапиращо е абсолютната незаинтересованост, на който и да е от преподавателите. Абсолютно нито един от преподавателите не направи каквото и да е предложение за каквото и да е и единствената му цел беше да си тръгне възможно по-рано. Единствените, които се опитаха да направят предложения бяха студентите, което беше прието с тотален смут от тълпата и след като един от преподавателите предложи да не се правят повече предложения, това беше гласувано набързо с пълно единодушие независимо от това дали наистина имаше или нямаше други предложения.

Важното беше да си ходим по-рано!

Предложенията на студентите бяха за номиниране на студенти, за квотата в академичния съвет. На практика тази квота представлява интересите на всички студенти в управлението на университета. За да бъде номиниран един студент за него трябва да гласуват 20% или 62 души от присъстващите. Естествено преподавателите това не ги интересуваше, защото това само удължаваше процедурата и щеше да затрудни изготвянето на бюлетината и гласуването, а целта беше да си ходим по-рано! Съвсем отделен е въпросът, че за студентската квота предварително бяха номинирани основно хора, които доказано защитават единствено лични интереси и са удобни, а за останалите студенти умишлено беше скрита информация за процедурата по номиниране, но схемите в студентски съвет са за отделен пост. Излишно е да казвам, че нито една от предложените номинации не беше приета, защото преподавателите в университета умишлено съботираха всичко, което удължаваше престоя им в залата.

Последва най-фрапиращата част за мен. За да разберете за какво говоря трябва да обясня как работи избора на академичен съвет и другите органи. За да бъде избран някой трябва да има 50% +1 от присъстващите, като хабилитираните, не хабилитираните, студентите и т.н. имат квота. Естествено номинираните преподавателите са много повече от квотата и бюлетината е така направена, че може да гласуваш за повече от един човек. Ако няма достатъчно хора с над 50% за да запълнят квотата следва балотаж и т.н., с други думи процедурата по гласуване се удължава, а това е в разрес с основната цел, а именно да си ходим по-рано. Тук за мен последва и абсолютното безумие някой от водещите на събранието да призове публично да се гласува масово за повече хора, независимо от техните качества и лични убеждения за да може да не се стига до балотаж и да се удължава процедурата. Другото безумие беше, че отново публично новоизбраният-стар омбудсман направи очеизвадна агитация да се гласува за декани и ръководители катедри. Това разбира се е фрапиращо само за мен, защото преподавателите бяха дошли именно с нагласата да гласуват масово и възможно най-бързо за да си ходят и приетите решения и направените избори не ги интересуваха.

И тъй като знам, че този пост ще се прочете не само от студенти, но и от някои преподаватели не е лошо да си кажем истината. А истината е, че голяма част от преподавателите в УНСС са мишки и единственото, което ги интересува е да си вземат заплатата и да си отидат по-рано. И това се вижда не само в пълната незаинтересованост на номинациите на студентите, незаинтересоваността от каквато и да е дискусия, незаинтересоваността от честно и справедливо гласуване, пълната подкрепа на ректор, който в прав текст казва на студентите си да напускат страната, а се вижда и всеки един ден на лекции, упражнения и изпити.

Бившият ректор Борислав Борисов днес каза, че харесва УНСС, защото винаги е бил остров в тази ненормална обстановка около нас. Остров на нормалност, на спокойствие, на градеж, на добри взаимоотношения, но ако по някаква случайност четете този пост искам да Ви кажа, че УНСС е всичко друго, но не и нормален и докато има мишки, които ги е страх и които гласуват ЗА статуквото, за да може да си ходят по-рано нито УНСС, нито обстановката около нас ще е нормална.