Петко Иванов Небивалици в УНСС
Статии

Небивалици в УНСС №1

Реших да си създам тази рубрика, в която ще описвам някои нелепи случки, ситуации и всякакви истории в „любимия“ ми университет. Имам странното чувство, че рубриката ще е доста редовна.

БюрокрацияВ първия брой искам да разкажа как се стигна до там, че фирми търсят стажанти от „всички университети освен УНСС“. Става въпрос за стажовете, които са субсидирани от държавата, а именно praktiki.mon.bg За тези, които не са запознати – фирми, неправителствени организации и държавни институции имат възможността да кандидатстват по програма за набиране на стажанти, като държавата изплаща възнаграждението на студента, както и възнаграждение за ментора от съответната организация, който ръководи стажа. До тук добре, стимулират се както фирмите така и студентите.

Нещата стават сложни, когато се стигне до административната работа и подписването на договирите в УНСС. На първо място в УНСС договори се приемат само в понеделник от 15часа, БЕЗ изключения. Не знам дали просто, на хората отговорни за договорите работния им график включва само един ден или някой много сериозно се е помъчил да измисли как да прецака всички студенти, които работят, пътуват имат лекции или поради каквато и да е друга причина не могат да дойдат в понеделник в уречения час. Естествено както се досещате се образуват километрични опашки и трябва да се чака по час-два за да свършиш работа за 1 минута. Това обаче изобщо не е проблемът на администрацията. Проблемът е че някой е измислил най-тъпата система за одобрение на договорите. При абсолютна липса на каквито и да е инструкции ти трябва да изпратиш данните си на автоматична система, която ти връща какво не ти е наред с практиката. От отговорите на системата, изобщо не се разбира къде всъщност е проблема и как да се отстрани той. За да може любезните лелки да ти приемат договора трябва да си принтираш отговор от системата, който ти казва че всичко ти е наред. Повечето студенти не знаят за това или не са успели да „излъжат“ системата, че всичко им е наред и трябва да чакат по 2 часа на опашка само за да ги върнат за най-малката подробност от сорта на, начална дата на стажа 16 Декември, а те са посочили като първи работен ден 17 Декември и бог знае още какви детайли. Може би се досещате, но след като те върнат в понеделник ти трябва да чакаш до следващия понеделник за да си опиташ късмета пак.

Служител в УНСС

На мен от потвърждаването на стажа до подписване на договор ми отне само 1 месец, но докато чаках на опашката имаше хора, които ги връщат за 4-5 път, имаше и такива, които са си започнали стажа без договор и вече го приключват, а още не може да се оправят с бюрокрацията. Станах свидетел и на колега, който се опита да занесе договора на брат си, защото няма възможност да дойде в прословутия понеделник. Беше изгонен с викове и крясъци, а от последващите коментари на лелките стана ясно, че ако си беше мълчал и не беше казал, че това е друг договор щяли да му го подпишат. Освен това му казаха, че въпросния договор не може да се донесе дори и с пълномощно, което е пълната некомпетентност.

Освен със студентите, университетът трябва да сключи и договор с работодателите. Те трябва да чакат на същата опашка. Ако студентите нямат време за подобни глупости може да си представите колко имат работодателите и как някакви некомпетентни лелки ги разкарват по 5 пъти. Да не говорим, че ако студента не може да си подпише договора, не може да започне законно стажа, а работодателите не разбират какво се случва в УНСС, каква е тая тъпа система за обратен отговор и защо по дяволите един подпис отнема толкова време. Е, в резултат на всичко това и някои други подробности, станах свидетел на обяви по програмата, които набират стажанти от всички университети освен от УНСС – Браво, УНСС, отново №1.

Вместо университетът да играе ролята на катализатор между студентите и бизнеса, той прави точно обратното. Да не споменавам какво впечатление прави на бизнеса това и как някой ден като видят в CV-то УНСС и ще си кажат, мани ги тия.

Искам да отправя апел – ако случайно някой на ръководна позиция и необходимата власт в УНСС чете това, вземете мерки и освободете въпросните служителки от постовете им, сигурен съм, че веднага ще се намерят много по-кадърни студенти, които да си вършат работата както трябва.