Небивалици в УНСС 2
Небивалици в УНСС 2
Образование УНСС

Небивалици в УНСС №2

Мислих как да започна този пост за поредното безумие в УНСС и се зачудих, защо това е едва вторият пост от поредицата – Небивалици в УНСС. Истината е че небивалиците са толкова много, че вече не ми правят впечатление и ги приемам за нещо нормално, а това е лошо, дори бих казал много лошо. Моментът, в който безумното започне да ти се струва нормално е моментът, в който започва да не ти пука. А спре ли да ти пука останалото няма значение.

Но да се върна на поста и по конкретно кандидат-магистърската кампания в УНСС. Ако набирането на студенти е трудно за българските университети при 2 свободни места за 1 кандидат-студент, то набирането на магистри е още по-трудно. За това и УНСС имат предварителни изпити за есенния прием още през март, а след това и през април, също и през май, както и два изпита през септември. Това, че може да се явиш 5 пъти на един и същ изпит не е нещо ново за УНСС, новото е че нито един кандидат-магистър не знае за какво се явява на тези изпити.  Това с което се сблъсках аз и всички останали кандидат-магистри е че УНСС умишлено укрива информация за магистърските специалности, които могат да се запишат в университета.

УНСС коче

Не само не се публикува информация какви предмети се изучават в дадена магистратура, а и изобщо не се публикува актуална информация какви магистратури при какви условия могат да се запишат. Каченият списък с магистратури в сайта на УНСС НЕ съдържа никаква информация за самата магистратура, НЕ съдържа информация дали е държавна поръчка/платено, НЕ съдържа информация кой може да я запише, и на всичкото отгоре списъкът НЕ е пълен. Единственият начин да се сдобиеш с пълния списък с магистратури е да си закупиш пакета с документи от УНСС. Най-лошото е че никъде не е опоменато, че списъкът качен на сайта не е пълен и общо взето не става за нищо. Как ли би се почувствал някой, който трябва да дойде от Варна до София само за да си купи списъкът с магистратури. Или по-лошото, ако дойде от Варна да се запише и изведнъж се окаже, че магистратурата, която е видял в сайта всъщност я няма или не може да я запише.

Но да кажем, че това е просто недоразумение и недоглеждане от страна на УНСС. Това, което е наистина безумно е фактът, че никъде не може да се намери информация какво се изучава в дадена магистратура. Ситуацията е подобна и с бакалаврите в УНСС, но там поне списъкът в сайта е изчерпателен, а също може да се оръсиш с някой лев и да си купиш книжка с всички специалности и предмети. За магистрите това не е възможно. Единственото, което можеш да направиш е да отидеш до отдел магистри, където те посреща една любезна или не лелка и да си поискаш учебния план и ако си късметлия можеш евентуално да го получиш. Това направих и аз със списък от няколко магистратури, като очаквах, че ще ми принтират учебните планове и ще мога на спокойствие да реша какво искам да уча.

Да ама НЕ.

Поискването на учебен план за дадена магистратура се състои в това една лелка да се рови 10 минути в разни папки и накрая да ти връчи едно листче с предмети, което можеш САМО ДА РАЗГЛЕДАШ, но не можеш да го снимаш, защото било авторски труд и си щял да нарушиш Закона за авторското право и сродните му права. И това е най-доброто, което може да ти се случи, защото поне успях да разгледам няколко учебни плана, докато на някои познати са им отказали изцяло и дори не са им дали да разгледат учебния план. Ситуацията е такава, че ако си късметлия и се сдобиеш навреме с пакета с документи ще имаш имената на магистратурите и на база на името можеш да решиш какво да учиш. Ако не си късметлия само ще разгледаш част от имената в сайта и евентуално може да нацелиш какво искаш да учиш.

Безработица студент

В последно време непрекъснато се говори за това как младите не работят по специалността си, как студентите избират да учат неперспективни специалности, как безработицата при младите е висока, а в същото време УНСС се хвалят, че 97% от завършилите са се реализирали на пазара. Само където пропускат да споменат като какви се реализират и защо. Не мога да разбера какъв е интересът на университета умишлено да укрива информация за учебните планове и изобщо какво се учи. Това което ми идва на ум е че УНСС иска студентите му да са възможно по-объркани и да не им пука, ама да не им пука изобщо, че ако вземе да им пука случайно ще вземат да се откажат или да се запишат в някой друг университет.

И въпреки, че едва ли мога да променя нещо сам, апелът ми е да се свържете с ръководството на УНСС и да им кажете, че ви пука. Няма значение дали си бивш, настоящ, бъдещ студент в УНСС, един еmail или телефонно обаждане с искане за публични и лесно достъпни учебни планове и специалности може да се окажат напълно достатъчни за да улесни избора ако не на нас на бъдещите студенти. Ако ти ПУКА:

Ректор
Проф. д.ик.н. Стати Статев
E-mail е-mail: rectorss@unwe.bg
Phone number тел.: (02) 8195 515; (02) 962 53 05
Кабинет: 1024
 
Заместник-ректор по обучението в ОКС “магистър”
Проф. д-р Веселка Павлова
E-mail е-mail: v.pavlova@dir.bg
Phone number тел.: (02) 862 30 07
Кабинет: 2079