Петко Иванов Ice bucket challange
Забавно Статии

Never Go Full Retard, Ice Bucket Challenge Style!

За който не е запознат Ice Bucket Challеnge е инициатива, която цели да Ice Bucket Challange Failпривлече внимание и да събере средства за болеста ALS, още известна като болеста на Лу Гериг. Болестна представлява неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт.
Ако все още някой не е разбрал какво е Ice Bucket Challеnge – идеята на предизвикателството е, че който е предизвикан има избор да дари 100$ или да изсипе кофа с ледена вода върху себе си и да дари 10$, ако изпълни предизвикателството има правото да предизвика трима други, които имат 24 часа да изпълнят предизвикателството и да продължат веригата.

Защо всъщност пиша този пост? От както инициативата придоби популярност се нагледах на стотици малумни коментари. Някои хора за жалост не им достигат интелектуалните възможности за да разберат същността на предизвикателството. Станах свидетел на коментари от сорта на -“някои хора го правят само за да привлекат внимание” – Ами да, това е главната цел на инициативата да привлече внимание. Някои хора нямат възможност да дарят, но въпреки това развитието на социалните мрежи им дава способността да направят второто най-добро нещо, да разространят каузата и хора, които наистина имат възможност да разберат за нея. За това и инициативата започна от известни личности, защото към тях има голям интерес и ще привличат вниманието на стотици хиляди, дори милиони хора.
Друга нелепа информация и коментари, които се разпространяват са от сорта на “само 7% от дарените пари отиват за изследвания, останалите се прибират от организацията“. За жалост пълното невежество е доста широко разпространено, особено из социалните мрежи. Самият факт, че някой е достатъчно глупав да започне да разпространява подобна информация е обезпокояващ, но по-обезпокояващ е фактът, че други хора започват да разпространяват информация, която дори не са си направили труда да проверат. Истината е, че през последната и настояща година много по-висок процент от дарените средства отива за изследвания, а останалата част от парите не са просто прибрани от някой, те отиват за заплати на учените, административни дейности на организациите, разпространение на обучителни и информационни материали, както и за грижа и улесняване на живота на засегнатите от болестта. Може да видите най-актуалната разбивка на разходите, както и . Освен това ALSA като НПО има една от най-високите оценки от независима организация, която дава оценки за дейността на НПОта.

Най-глупавият коментар от всички – хората само хабят вода, а бедните деца в Африка няма какво да пият.You-just-went-full-retard-never-go-full-retard

Явно някой е пропуснал първите няколко класа и не е чувал за кръговрата на водата.Проблема не е недостига на вода в световен мащаб, а неравномерното разпределение на ресурса. Няма как водата от различните места по света да се телепортира в Африка. Изсипаната вода на земята не е загубена, тя ще се изпари или ще отиде в някои подпочвени води и след няколко седмици/месеци ще се върне под формата на питейна вода. Само за сравнение ще кажа, че за производството на 1 кг. говеждо месо са необходими 15 000л. вода, което е приблизително 1500 предизвикателства, а за направата на една чаша кафе 150л.

Донякъде е тъжно, че хората ги интересуват проблеми само когато станат нашумели или ги засегнат лично. Въпреки това, точно подобни инициативи показват, че все пак има шанс и малумни коментари от пълни идиоти не трябва да развалят инициативата и да демотивират хората.
Дарете на или ако нямате възможност направете второто най-добро нещо и разпространете информация за инициативата.

Ако някой се почувства засегнат и обиден от тази статия – Good, mission accomplished.