Забавно Статии Технологии

Pokemon Go – Играта, която промени света

Ако напоследък забелязваш по-често от обикновеното хора да са се втренчили в телефоните си вървейки напред назад без ясна посока. Или пък в 3 часа през нощта пред прозореца ти се е събрала странна група от хора. То по всяка вероятност това са Покемон треньори, които са се отдали на една единствената цел – To be the very best that no one ever was.

Ако все още не разбираш за какво говоря, то тази статия е точно за теб. Ако пък вече си Покемон мастър със сигурност ще ти се сторят интересни част от гледните точки, които ще изложа в следващите редове.

Какво е Pokemon Go?

Преди да говорим за това как една игра може да промени света за няколко дена нека първо се спрем на същността на Pokemon Go. Сам по себе си светът на покемон е един от най-разпознаваемите в световен мащаб, но ако си живял в пещера през последните 20 години покемоните са чудовища, които се срещат в природата и в повечето итерации на игрите, анимациите, филмите и т.н. целта е ти като треньор да уловиш колкото се може повече покемони. През годините различните игри са достигали огромна популярност, но Pokemon Go е игра, която е прецедент и може би поставя началото на една нова ера в гейминг индустрията.

Pokemon-Go---Петко-ИвановНай-просто казано Pokemon Go е игра тип augmented reality – докато се разхождаш в реалния свят, телефонът ти започва да вибрира, отваряш го и на екрана като прожекция в реалния свят се появява покемон. След като го заловиш, можеш да го тренираш, поставяш в gym, да се биеш с други отбори. Макар това да не е първата по рода си игра, която изисква присъствие и движение в реалния свят, то в комбинация с популярността на бранда със сигурност преобрази света и представата на всички за това какво е възможно. Със самото си публикуване играта става най-сваляното приложение за android и iOS.

Фактите

Макар играта да е излязла само в САЩ, Япония, Австралия и още няколко държави успява да счупи различни рекорди и вече е една от най-популярните апликации в цял свят. Само за 2 дни играта застига twitter по използван трафик. А средното прекарано време в апликацията надвишава дори това във фейсбук.

v-twitter---Покемон---Петко-ИвановПокемон-Го---Петко-Иванов

Трудно е да се определи броя на потребителите, които играят играта, защото от една страна няма официални данни и от друга, защото огромна част от света не е инсталирало играта през официалните канали(play store и app store). Това прави трудно проследяването на броя потребители, но според различни прогнози само за САЩ редовните играчи са над 15милиона.

Само за няколко дни акциите на Нинтендо се вдигнаха с повече от 50%, което се равнява на над 10млрд. долара.

Но сами по себе си тези цифри не са нещо уникално. В миналото е имало много големи игри, които са постигали подобен ефект. Какво тогава прави Pokemon Go уникална?

Това, което ще промени изцяло представите за правене на игри е простият факт, че за да играеш играта трябва да се разхождаш в реалния свят. Почти всички игри в миналото макар да свързват милиони хора от цял свят могат да се играят от вкъщи, от компютъра от телефона. Това, което променя Pokemon Go e реалният контакт, който създава между играчите. Играта не само стимулира да излезеш вън и да се движиш активно, не само стимулира да отидеш на места, на които не си бил, но стимулира и отборната игра и контакта с други играчи. На практика имаш възможност да срещнеш хора, които не познаваш, но имате едни и същи интереси и със сигурност ще изгради множество познанства и приятелства във времето.

Едва за няколко дни, в които имах възможност да играя играта посетих места в София, които никога не съм подозирал, че съществуват и срещнах хора, които правеха същото като мен – ловяха покемони. Дори да не си част от играта и завладялата целия свят треска, дори косвено няма как да не усетиш ефектите от огромната популярност. В Сидни, Австралия играта привлича на едно място над 2000 фена, събитие което само по себе си не е изолирано и се наблюдава по цял свят.

София - Покемон -Петко Иванов

Но преди да инсталираш приложението, да си увеличиш плана за мобилен интернет, и да си накупиш батерии имай предвид, че не всичко около играта е положително.

Лошото

Естествено при такава огромна популярност не липсват и негативни случки около играта. Младо момиче, иска да провери дали е вярно, че водни покемони се появат близо до водни басейни. Но вместо да открие Squirtle или някой друг покемон открива труп на неизвестно лице. 

Една от механиките в играта, т.нар. Lure, което предсавлява устройство, което след като бъде активирано за период от 30 минути привлича покемони в малък радиус. Това само по себе си привлича тълпи от хора, които искат да се възползват от устройството. За съжаление именно тази механика е използвана от крадци, които привличат нищо неподозиращи хора и ги ограбват.

Друг трагичен случай идва от покемон играч – Алекс Разирез, който излъчва на живо докато играе и се опитва да залови покемони. По време на една от игралните си сесии той става свидетел на убийство.

Естествено имаме множество случаи на хора, които се опитват да шофират докато играят или се опитват да отидат на места, на които не би било редно да се ходи. Имаме и потърпевши, чиито къщи са отбелязани като Gym-ове и хората се събират около тях без, което само по себе си нарушава спокойствието на живущите.

Бъдещето

Макар играта да не е излязла официално в целия свят, тя вече оставя следа, в историята и неминуемо от нея ще произлязат новости. Интересно е да се отбележи потенциалният бизнес модел на играта. Освен възможността за микро транзакции в самото приложение е възможно в бъдеще да се появят специални обекти, като ресторанти, кафета и др, които да привличат играчи например чрез специални бонуси или по-голяма вероятност да се появи даден покемон.

Със сигурност ще е интересно да се наблюдава и бъдещето развитие на мобилните игри. Фактът, че една подобна концепция може да е повече от успешна, говори за това, че едва ли Pokemon GO ще остане единствения голям хит, който интегрира заобикалящата ни среда и създава общност, който има реален контакт помежду си.

 

Развитието на технологиите за добро или за лошо само по себе си дава възможност буквално за един ден да се окаже културно влияние върху целия свят, което ще промени неговото бъдеще.

Бонус факт:

Pokemon-GO-Inspires-Poke-Porn-Searches-On-Pornhub-2