Статии Забавно

Pokemon Go – Защо да НЕ използвате Stardust

Покемон Го. Играта, която стана световен феномен и привлечи милиони нови играчи. Една от най-често срещаните грешки, които правят новите играчи е да хабят своя stardust за да ъпгрейдват покемоните си докато са твърде ниско ниво. В тази статия ще обесня, защо не трябва да го правите.

Независимо от това каква е целта ти в играта, било то да събереш всички покемони, да имаш най-силните такива или да държиш всички джимове в региона, то е от изключително значение да изоползваш ограничените си ресурси ефективно. Един от най-ценните и трудни за набавяне ресурси е именно stardusta, той ти позволява да ъпгрейдваш силата на своите покемони.
На пръв поглед изглежда, че това е нещо, което искаш да направиш за да имаш по-силни покемони, но истината е че използването на stardust преди level 20 или дори бих казал преди level 25 e равносилно на това просто да го изхвърлиш.

Често новите играчи виждат, че всички останали около тях имат много по-силни покемони и не искат да се чувстват изоставащи. За това ъпгрейдват своите покемони за да може да изглеждат, че и те имат силни покемони. Друга честа причина за допускането на тази грешка е не достатъчно доброто разбиране на механиките на играта или непознаване на т.нар. late game. В следващите редове ще обесня защо е добре изобщо да не пипате stardusta си до level 25.

На първо място трябва да се отбележи, че силата (CP) на покемоните, които се появяват или излюпват от яйца зависи от levela, който си. Ако си под 10 level е нормално да виждаш покемони до 200-300 CP. В случая ако ти инвестираш 2000-3000 или повече stardust за да ъпгрейднеш тези покемони ще постигнеш може би покемон със сила 400 CP. Но погледнато в по-дългосрочен план, един покемон със сила 400 или 500 или дори 1000 CP е много слаб покемон. Ако например си 9 ниво и изхабиш 2500 stardust за да ъпгреднеш един покемон от 280 CP на 360 CP, само след 1-2 дена, когато качиш да кажем 12 или 13 ниво в природата ще започнат да се появяват много по-силни покемони и всичките ресурси, които си инвестирал ще бъдат загубине, защото най-доброто, което ще можеш да направиш е просто да дадеш покемона си на професора за 1 candy.

Причината да се получава този дисбаланс е прогресията при качването на нивата. Опитът необходим за да качиш първите нива е много по-малък от опита необходим за да качиш ниво нататък и необходимия experience се увеличава в геометрична прогресия. Например това означава, че за да качиш ниво 21 ти е необходим общо 260хил. experience, това са 21 нива, като на всяко ниво започват да се появяват по-силни покемони. Но за да качиш от 21 ниво до 24 ниво (само 3 нива), ти е необходим 300хил experience. Това означава, че ще седиш повече време между ниво 21 и 24, отколокот от ниво 1 до ниво 21. Този ефект допълнително се увеличава от факта, че новите покемони дават 500 experience, т.е. в началото ще ловиш много нови покемони и ще получаваш бонус опит, но това не може да се очаква на високите нива, защото просто броя на покемони е ограничен и ти вече си хванал повечето.

Покемон го - level experience - Петко ИвановИзводите

От това може да се направи изводът, че ако изхабиш своя стардъст за да ъпгрейднеш покемони, които са сила 700-800 или дори 1000 и нагоре, в първите 20 нива, то може да си представиш колко много по-силни покемони ще се появят докато сте ниво 21-24 или нагоре, които ще направят слабите покемони излишни. Но проблемът тук не е толкова, че тези покемони ставаш слаби и излишни, а това че си изхабил своя stardust и нямаш ресурси да ъпгрейднеш наистина силните покемони, които заслужавата да бъдат ъпгрейдвани и ще са твоят late game.

Препоръка

Понеже вдигането на левел е толкова лесно в началните нива, моят съвет е да се концентрирате изцяло върху това. Дори да има някой, който е level 20, а ти тъкмо започваш, докато той стигне level 23, ти вече ще си level 20 и разликата между двамата ще е много по-малка.

Тагове