Забавно Статии

Развитието на E-SPORTS в Пловдив [Hearthstone]

Един доста закъснял пост от моя страна, който трябваше да напиша преди 2 месеца, но както са казали хората по-добре късно отколкото никога. 

С набирането на все по-голяма популярност по света E-sports привлича и все повече фенове по родните земи. Освен в столицата се забелязва и сериозно раздвижване на сцената в родния ми Пловдив, а това със сигурност е знак и предпоставка, че Е-sports има бъдеще и в България. 

За не запознатите Hearthstone е игра с карти, която е базирана на вселената на Warcraft и набира все по-голяма популярност дори сред не толкова големите фенове поради простите си правила и достъпност. За да играеш не ти е необходима гейминг екипировка или дори компютър, играта е безплатна и има версия за телефон и ако не си я пробвал сега е момента да си я свалиш от google/app store.

Всичко започна преди около 2 месеца с едно случайно съобщение от приятел и линк към евент от официалния сайт на близард. В първия момент не разбрах за какво точно става въпрос, но веднага след това видях, че се организира турнир по Hearthstone и то не къде да е другаде, а в Пловдив.

“Тряа да идем на тва, като зрители разбира се”

Първата ми реакция беше

 “Що като зрители, иначе сме там”

И така беше решено, че ще участвам в първия от вече серия от турнири по Hearthstone организирани от Post-Culture Stage. Тъй като никога не съм бил констръктед играч прекарах част от деня преди турнира в проучване и трениране на различне декове за да може излагацията на турнира да не е пълна. В деня на турнира пристигнахме на уречения час и място с приятеля ми и още един познат. Вече се беше образувала една стабилна групичка от чакащи. С течение на времето групичката нарастваше все повече и повече и до момента на започването на турнира повече приличаше на тълпа. Дойде и момента да влезем в залата и да започне записването за самия турнир. За огромна изненада на всички, включително и организаторите за турнира се записаха над 40 души, което сериозно затрудни организацията на турнира, но въпреки това своевременната реакция и разпределението на участниците помогна за гладкото протичане на всичко.

Hearthstone турнир в Полвидв
В чакане на турнира да започне
Hearthstone турнир в Полвидв
Откриване на турнира

Поради неравния брой участници се наложи част от играчите да играят допълнителен мач. Аз за жалост изтегих късата клечка и бях един от тези играчи. Въпреки това успях да спечеля първия си мач безприпятствено. Освен самата игра, това което беше страхотно е, че в почивките между кръговете можеше да се запознаеш с нови хора, които имат същите интереси, да обсъждате стратегии и въобще да си прекарате страхотно. Освен многобройните участници имаше и много хора, които бяха просто зрители и това правеше атмосферата още по-добра.

За моя най-голяма изненада успях да спечеля и следващите си мачове и така неусетно след 7 часов турнир стигнах до полуфинала. Полуфиналните мачове бяха планирани да се излъчат с прожектор за да може публиката да ги наблюдава с коментар, точно както се прави по-голеите турнири. За жалост загубих полуфинала си и останах на трето място, но това беше представяне, което не очаквах да постигна. Но истината е, че дори и да не спечелиш нито един мач преживяването си заслужава дори само за това да усетиш развитието и атмосферата на E-sports.

Hearthstone турнир в Полвидв
Излъчване на полуфиналния ми мач

За първите трима беше предвидена и скромна церемония по награждаване, както и парична награда натрупала се от входа за турнира, така че най-добрите освен с изживяване и нови фенове бяха стимулирани за добрата си игра и материално.

Hearthstone турнир в Полвидв
Награждаване

На финала искам да благодаря на организаторите за всички положени усилия за това, че се опитват да развиват E-sports в България въпреки липсата на големи спонсори, средства и за това, че успяха да направят този турнир традиция и на 27 Декември в Пловдив ще се проведе третото издания на турнира.

Всеки който проявява интерес и иска да се запише за предстоящия турнир на 27 декември може да научи повече във Фейсбук събитието на турнира