Струва ли си да учиш в УНСС - Петко Иванов
УНСС Образование

Струва ли си да учиш в УНСС?

Макар това да не е въпрос, на който може да се даде еднозначен отговор ще се опитам да изложа моето мнение, базирано на опита си в университета през последните 5 години. Надявам се, че всеки колебаещ се дали да кандидаства или да се запише в университета ще успее да намери поне нещо, което да улесни неговия избор.

Преди да започна по същество е важно да се отбележи, че изборът на университет и целите, които всеки си поставя са строго индивидуални и е напълно възможно да не съвпадат с моята гледна точка. Трябва да се има предвид и че ако правя различни сравнения то в голяма част от случаите ще е между български университети или когато е удачно за отделни фактори със сравними такива в чужбина. Още от сега ще го кажа, че ако имаш възможност да учиш в MIT, Stanford и т.н., УНСС изобщо не фигурира в сравнението, там изборът е друг.

Преподавателите

На първо място искам да говоря за преподавателите и изобщо за преподаването като цяло, защото за мен това е ключовият фактор, който трябва да оказва най-голяма роля при избора на университет. В УНСС нивото на преподавателите и преподаването е покъртително ниско. В голямата си част преподавателите или не ги интересува или не полагат никакво усилие или не осъзнават, че са зле в преподаването. В голямата си част липсва какъвто и да е педагогически подход и повечето лекции протичат по модела аз ще чета от тази презентация и ще се лъжем, че това е интерактивно, защото използвам проектор. Макар и вече по-рядко се срещат и преподаватели, които четат направо от учебника. Ако целта на някои е да научи някаква информация или да присъства на интересни лекции, УНСС не е мястото за него. На практика 95% от нещата, които се четат на лекции могат да се намерят в интернет и да си ги прочетеш 3 пъти по-бързо сам. Ако знаеш английски можеш да намериш материали и безплатни курсове, които в пъти превъзхождат тези в УНСС.

Сериозен проблем с преподавателите е и ниското ниво на експертиза на голяма част от тях. За повечето студенти това обикновено не е проблем, защото средното ниво е ниско, но ако си от тези хора, които напредват бързо с материала и особено ако започнеш да придобиваш пракитчески опит, започваш да забелязваш не само, че преподаването е лошо, но и твоята собствена експертиза започва да надхвърля значително тази на доценти и професори. Истината е че една не малка част от преподавателите сменят имената на предметите и говорят неща, които са едни и същи от 30 години. Така през 2016 може да те карат да четеш статия за Фейсбук от 2007г., и да трябва да си впечатлен.

Лекция унсс

Естествено между масовата некомпетентост в университета се срещат и добри преподаватели, които полагат усилия да подготвят материала, разчупват лекциите и ги правят интересни. Съчетано с поставянето на различни практически задачи за разработка със сигурност има преподаватели, чиито лекции заслужават да се посещават, но в УНСС това са изключения.

Програма и съчетаване с работа

За жалост до голяма степен програмата в УНСС се прави според интересите на преподавателите, а не толкова на студентите. Честа практика е да имаш дупки по 3 часа през деня или пък да имаш една единствена лекция или упраженения в някой ден. Доста хора намират и като негатив, че често е възможно да караш лекции в събота ако така се падне по програма. Това всъщност може и да е позитив за работещите, които искат едновременно да работят и да посещават лекции, защото спокойно могат да освободят почивния си ден за лекции и да работят през оставалото време. Друг негатив е че обикновено програмата излиза в последния възможен момент и ако работиш на график или искаш да си направиш каквито и да е планове предварително това не е възможно. През последните години обаче се наблюдава добрата практика програмата за сесията да излиза няколко месеца преди самата сесия, така че спокойно можеш да предвидиш отпуски или каквото и да е за подготовка за изпити.

Добрата страна в случая е че са малко преподавателите, които следят за присъствие. Дори да си редовна форма рядко някой следи за присъствие по време на лекции и дори преподавателите на упражненията не следят за присъствие или ако ги помолиш ще направят компромис за теб. Друга добра практика е че често е възможно посещаването на упражнения или лекции с други групи и потоци и по този начин можед до някаква степен да си нагласиш програмата за да е удобна за теб. В интерес на истината е честа практика по време на лекции да се пускат присъствени списъци, но ако трябва да съм честен те са само за сплашване на студентите, защото за 5 години в университета последствията от тези списъци са били абсолютно НИКАКВИ. В крайна сметка изводът е че можеш да не стъпиш на нито една лекция или упражнение и вероятно никой няма да забележи. А както ще стане ясно в следващата част за изпитите, дори да се изискват присъствие по даден предмет и да не ти дадат заверка за допускане до изпит това просто означава, че отиваш на поправителна сесия, а след това имаш и още един шанс да си вземеш изпитите на годишната поправителна. Т.е. стига да не държиш ти самия да присъстваш изрядно на всички лекции няма проблеми да съчетаваш ученето в УНСС с работа или каквато и да е друга дейност.

Изпитите

В голямата си част изпитите в УНСС са пародия. Трудно ми е да коментирам разни слухове, че се пишат оценки на база на това, в коя купчинка ще попаднеш, защото не съм ставал лично свидетел на подобно нещо, но със сигурност късметът е има огромна  и често основна роля за това каква оценка ще получиш. Често даваните тестове и изпити се повтарят от минали години и по изобретателните студенти лесно могат да ги намерят или ако изпитът е разпределен на групи, последните групи да вземат тестовете и отговорите от първите групи. Често самите въпроси на изпитите нямат никаква логика и по никакъв начин не проверяват знанията на студентите. Преписва се масово. На всички изпити. Без изключение. Преподавателите просто си обръщат главата на другата страна, просто защото това е практиката в УНСС. Без проблеми се снимат тестове с телефони, ползват се слушалки, пищови, вадят се учебници и т.н. В УНСС винаги има начин да се препише. Това естествено не е гаранция за успех, защото както казах късмета е основния фактор за това каква оценка ще изкараш. Подготовката и ученето със сигурност подобряват шансовете ти за добра оценка, но ако някой реши да ти пише 4ка, ще ти пише и ти няма какво да направиш. Спомням си един изпит по право, където трима студенти с еднакъв брой точки на теста получиха съответно три различни оценки.

В голяма степен курсови, разработки, реферати не се четат или се четат по диагонал и отново оценката често е плод на късмет или представяне. За разлика от някои, други университети в УНСС, почти никой не проверява за крадени материали, така че лесно можеш да си свалиш разработки от интернет или да си платиш на някой да ти напише нещо.

Както вече споменах, тестовият център е лъч светлина в края на тунела относно изпитите, защото дава възможност за произволно генериране на въпроси и системата автоматично отчита колко верни отговора имаш. Стига оценките да се пишат само на база на проведения изпит в тестовия център, то би трябвало да има що годе обективно оценяване.

Безкрайни сесии. Макар за разлика от повечето университети в УНСС да не можеш да влачиш повече от един изпит имаш множество поправителни сесии. След всяка нормална сесия следва поправителна сесия, а в края на годината има и годишна поправителна. Това означава, че всеки изпит имаш най-малко 3 шанса да го вземеш, а понякога се обявява и допълнителна сесия. Но като цяло истината е че изпитите в УНСС се взимат лесно, стига да не си много тъп или някой преподавател да се заяжда с теб.

Материална база

Противно на очакванията УНСС има една от най-добрите материални бази в България и със сигурност превъзхожда други големи университети като СУ, ТУ, ПУ и т.н., а в някои отношения превъзхожда дори и частните университети. За мен е голям плюс, че всички факултети и сгради на УНСС са концентрирани на едно място и не се налага да се разкарваш из града ако ти се налага да отидеш до друга сграда. Като бонус тук може да се определи и местоположението, което е точно в студентски град. Това със сигурност е голям плюс за живущите на общежитие, защото лесно могат да стигнат до университета за 5-10 минути.

Залите за провеждане на лекции и упражнения в почти всички случаи са обновени, с нови чинове и столове и масово разполагат с мултимедия. Големите аули без проблем събират масовите специалности, но доста често се случва ако сте в такава специалност да трябва да се бутате в по-малка зала, в която няма места за сядане за всички. Т.е. ако сте се насочили към специалност с масови потоци е напълно възможно да трябва да седите прави на някои от лекциите, защото големите аули са само 4 на брой.

Самата сграда на университета изглежда добре от вътре. По коридорите и по-големите зали има безплатен интернет (който не винаги работи за жалост), както и плазмени телевизори, които излъчват информация за различни събития. Има изградени компютърни зали с прилични машини, които позволяват качествено провеждане на часовете по информатика или други подобни предмети.

Библиотеката има сравнително богат набор от икономическа литература и в повечето случаи могат да се намерят учебниците, които са необходими за повечето предмети, т.е. не е необходимо да закупувате учебници. Читалнята също подържа голям набор от литература, а често се пуска и безплатен достъп до чуждестранни архиви с литература. В читалнята има изградена голяма зала с компютри с достъп до интернет, така че без проблеми освен да четете може да търсите информация в интернет и да разработвате проекти от библиотеката.

Тестовият център – представлява изградена тестова зала с комтютри, на които се провеждат електронни изпити. Това със сигурност е едно от нововъведенията, по които УНСС може да се сравнява дори с чуждестранни университети. Системата за тестове позволява да се провеждат изпити на компютър, като след това автоматично ти излиза резултатът, който си постигнал. Това сериозно улеснява преподавателите и намалява субективността в оценяването.

Тестови-център-УНСС

Спортният център, или т.нар. Бонсист – Залата се намира на 2-3 минути от УНСС и има изградени футболни, волейболни, баскетболни игрища, зали за тенис на маса, фитнес, катерачна стена, зали за аеробика и др. В голяма степен спортната база на университета е много добра и предлага подходящи условия за спортуване. Като минус може да се отбележи, че университета няма добри условия за провеждане на лека атлекита, защото наличния стадион не е в добро състояние.

Общежитията

УНСС разполага с 12 блока (около 5000 места), като 4 от блоковете са напълно ремонтирани, а останалите са със сменена дограма и поставена изолация. Ремонтираните блокове са с нови мебели и всичко останало, но като минус може да се отбележи, че в тях живеят по 3ма души в стая. Стаите не са много големи и към тях има единствено малко коридорче и баня и 3ма души е доста пренаселено. Част от останалите блокове са от т.нар. семеен тип. Там често стаите са по двойки, като 2 стаи делят една баня и в повечето случаи има нещо като кухненски бокс и тераса. Макар тези блокове да не са напълно ремонтирани все пак е извършено саниране и като цяло за мен съжителството само с един човек, наличието на кухня и тераса са по-голям плюс от напълно ремонтираните блокове.

Общежития УНСС - Петко Иванов

Самите условия в стаите не са нещо особено – всеки има по едно бюро, стол, легло и нещо като гардероб. Въпреки това със сигурност стаите в голяма част от случаите са в прилично за живеене състояние и рядко се срещат стаи в много лошо състояние. Ако не си особено претенциозен и изнежен общежитията са много добър вариант, особено като се имат предвид изгодните условия (наем + сметки = 50-60лв.).

Финансови изгоди

Да си студент в УНСС със сигурност излиза изгодно, особено ако знаеш как да се възползваш от държавното и европейско финансиране. За масовите специалности таксата в УНСС е 462лв. на година. За тези пари имаш възможност да получиш общежитие, вместо да си на квартира. Имаш възможност да получиш студентска карта за градския транспорт, студентска карта за намаления. Ако си що годе умен и можеш да изкарваш стипнедии това ти гарантира по 2000лв на година, да не говорим за допълнителни стипендии, които са извън университета. С други думи, да си студент в УНСС е много по-изгодно от това да не си студент изобщо. Така, че дори академичната дейност да не ти е особено голям приоритет, можеш да се замислиш, дали чистите финансови придобивки и студентски права няма да наклонят везните.

Административно обслужване

Административното обслужване в УНСС мога да го разделя на 2 части:

  • Супер некомпетентни служители и скапано приемно време – общо взето масово в администрацията работят лелки, които все не са на кеф, често не знаят това, което ги питаш, губят ти времето, и за да си свършиш и най-простата работа губиш по половин ден. Телефони в УНСС не се вдигат, секретарките не си седят по кабинетите. Приемното време на администрацията и конкретно на т.нар. аквариум е безумно кратко с обедна почивка час и половина.
  • Една от най-добрите електронни системи – тук УНСС отново може да се сравнява с чуждестранни университети и със сигурност е години напред пред български такива. Всеки студент от записването си има профил в системата Уеб студент, където по всяко време може да следи своя статут, оценките които има. Записването за общежитие става с един клик. Записването за спорт става с един клик. Подаването на документи за стипендии до голяма степен е през Уеб студент. Проверка на това какви книги си взел от библиотеката – един клик. Избиране на избираеми предмети – един клик. Програмата за семестъра може да се провери онлайн, програмата за сесията и изпитите, може да се провери онлайн. Кандидатстване за специалности след втори курс… и т.н. Като цяло през последните 5 години УНСС добави изключително добра функционалност за електронно обслужване на студентите и си личи, че полага усилия за допълнително развитие в тази насока.

С други думи стига дадена административна услуга да е интегрирана в електронно няма проблеми. В момента, в който трябва да се сблъскваш с персонал на живо започват да възникват такива.

Стипендии

В УНСС основната държавна стипендия е в размер на 90лв на месец за всички. Това прави 450лв на семестър. За стипендия се борят всички, от всички специалности и всички курсове, като се образува бал, който се формира на база на успеха през изминалия курс и брутния доход на член от семейството. Няма да навлизам в детайли, но успеха в случая играе около 95% от формирането на бала. Въпреки това е важно да имаш изрядни документи за доказване на дохода на родители и други членове от семейството иначе не си допуснат до класиране.

Европейски стипендии и награди – В УНСС нито един студент няма право да взима европейски стипендия, защото нито една специалност не е приоритетна за държавата. Все пак всеки студент има право на до 3 европейски награди на семестър, като те се получават на базата на разработки, които на теория трябва да са извън учебния материал. Истината е че в УНСС за разлика от някои други университети контрола за европейските награди е изключително нисък и е напълно възможно просто да свалиш някаква разработка от интернет да накараш някой преподавател да ти се подпише на служебната бележка и да вземеш 200лв.

Допълнителни награди – Ако през изминалия семестър имаш успех над 5,90 получаваш еднократна награда в размер на около 150лв. Също така комисията за награди към Студентски съвет от време на време отпуска награди за изявили се студенти, които отново са в порядъка 150-200лв.

Студентите

Положението със студентите в УНСС до голяма степен е подобно на това с преподавателите. Като цяло средното ниво в университета е много ниско. Огромна част от колегите ще са там само списъчно и просто ще минават от курс в курс без да извършват някаква реална активност. Естествено тук там се срещат и изявени студенти, като има някои специалности, в които бих казал, че концентрацията на такива е малко по-висока от средното за университета, но дори и по-добрите студенти са сравнително посредствени. В случая по скоро ако търсиш изявени хора, с които да изградиш мрежа от контакти, да намериш партньори, съмишленици и т.н. по скоро УНСС не е мястото. Има доста други организации в София, които според конкретните интереси привличат хора, които могат да са ти от полза.

Студентски организации

За жалост студентските организации в УНСС са само частично развити. Макар да има такива, които да извършват активно дейност те се броят на пръстите на едната ръка и основно са насочени към специалностите политически науки и международни отношения (САИМО и Его Политико) . Все пак има и някои организации като AIESEC и Бизнес клубът, които извършват активно дейност и стига да имате интерес като студенти можете да намерите съмишленици. За жалост като част от Студентски съвет през последните години не мога да кажа, че организацията има най-добрите практики за управление и дейността и си заслужава. Тук по скоро бих поставил подобна оценка като нивото на студентите. В УНСС има изключения и добре функциониращи организации, но не очаквайте особено активен студентки живот в това естество и отново ако това е твоето нещо бих се насочил към организации извън УНСС, които развиват дейност подобна на твоите интереси.

Възможности за стажове

Като изключим официалните студентски стажове, които са валидни за всички университети в УНСС няма практика за партньорства с бизнес и други организации за провеждането на стажове. Като цяло университета е оставил студентите сами да търсят реализация в тази насока и ако не сте проактивни не може по никакъв начин да очаквате, че УНСС ще намери стаж на някой. Дори напротив, в някои отношения университета и некомпетентността на администрацията пречат за намирането на стаж. Все пак е честно да се спомене и че има преподаватели и някои катедри, които са загрижени за студентите и ако имат нещо налично под формата на познати или партньорски отоншения ги предлагат на своите студенти, но това със сигурност не може да се каже, че е нещо инициирано от университета и по скоро се случва на доброволни начала. С други думи като цяло възможността за стажове липсва, освен ако сам не проявиш инициатива да си намериш такива.

Реализация

Може би един от най-важните въпроси, но и един от най-трудните за отговаряне. Има ли реализация след УНСС, за мен, за моята специалност? Истината е че зависи. И в случая не зависи от УНСС, а зависи изцяло от теб. Макар УНСС да има много кусури и нещата със сигурност да не са цветущи, ако знаеш какво искаш има неща, които можеш да си вземеш от университета и те да ти помогтнат адски много в реализацията. НО отново наблягам, че това изцало зависи от ТЕБ. Дипломата от УНСС не струва пукната пара, каквото и да говори ръководството и ректора и университета няма почти никаква репутация сред работодателите (може би с изключение на някои специфични специалности). Така, че в случая реализаицята зависи изцяло от теб, ако имаш ясна цел и набележиш какво можеш да си вземеш от УНСС, то със сигурност за добрите специалисти реализация има и то добра, за всички останали HP и колцентровете винаги набират служители.

 

Изводите

Дали си струва да учиш в УНСС? Това е нещо, което сам трябва да решиш, но ако трябва да обобщя:

Ако търсиш добри преподаватели, които ще те научат на нещо, високо ниво на колегите и студентските организации – УНСС не е за теб.

Ако обаче търсиш сравнително добри условия и материална база, възможности за стипендия и финансови и студентски изгоди то УНСС е мястото за теб.

В края на краищата нещата се свеждат до това дали ТИ знаеш какво искаш да си вземеш от УНСС. Въпреки всичките негативи ако имаш ясна цел и знаеш какво искаш да си вземеш от университета, то ще го направиш. Ще намериш добри преподаватели, ще намериш готини колеги, ще основеш студентска организация. Но ако си мислиш, че просто ще се запишеш и университетът ще ти поднесе добра подготовка и възможности за реализация, то няма нужда да си губиш времето и парите на данъкоплатците и можеш да отидеш да работиш в кол център и без УНСС.