esports-major-league-gaming

Защо eSports ще измести футбола и другите спортове

На пръв поглед твърдението, че eSports ще измести футбола по популярност изглежда нелепо, дори безумно, но преди да съдиш прочети изложените аргументи по долу.

На първо място какво всъщност е eSports? Все още голяма част от хората или изобщо не са чували или не могат да възприемат и не разбират концепцията за eEsports. Това всъщност са състезания, турнири, събития или просто гейминг съдържание, включващи в себе си игрането на видео игри, обикновено от професионални геймъри. Характерно е че както при другите спортове играч или отбор се състезават помежду си в дадена видео игра. Много хора не смятат eEsports за “истински” спорт като излагат различни аргументи, но фактите сочат в друга посока. Професионалните геймъри тренират, имат отбори, треньори, спонсори, участват в турнири с наградни фондове и най-важното предоставят забавление за стотици хиляди милиони зрители.

Изключителен ръст

Първото известно състезание по видео игри се е състояло през далечната 1972г. в Станфорд на играта Spacewar, но реално eSports стават комерсиални през последните 15 години, а стават достъпни до масовата публика едва през последните 5. Всяка година все повече хора започват да играят все повече видео игри, но стават и редовни зрители на стриймъри и големи турнири и състезания. Шампионатът по League of Legends (LoL) през последната година (2014) събира почти 30 милиона зрители, за сравнение финалът на NBA събира малко над 23 млн.League of Legend Finals Но за разлика от повечето традиционни спортове, при които от години се бележи стагнация на броя зрители eSports расте с невероятни темпове и още през 2017г. същият този шампионат по LoL се очаква да достигне 150млн зрители. С увеличаването на зрителския интерес започват да се увеличават и интересите на инвеститори и спонсори, а привличането на пари в eSports само по себе си ще доведе още повече хора както като зрители така и като играчи и професионални геймъри.

Какво е да си професионален геймър?

Много хора не могат да разберат какво е това животно. Изобщо концепцията за някой, който си изкарва прехраната играейки видео игри е доста чужда за средностатистическия човек. Но като някой, който в продължение на няколко месеца си изкарваше прехраната играейки Diablo 3, мога да кажа, че да си професионален геймър не е лесно. Професионалните геймъри тренират по 8-10 часа на ден, а понякога и повече, което често надхвърля натоварването на спортистите, а през останалото време разучават различни стратегии и какво точно прави конкуренцията. Голяма част от по-големите отбори имат сключени договори с треньори, които да им помагат при тренировките и анализа на игрите, както се случва и при традиционните спортове. Геймърите имат нужда от спонсори, приходи от стриймване или печалби от турнири и състезания за да могат да се издържат и често това води до голямо напрежение и натоварване. Спонсорите и наградните фондове от турнири все още не предлагат финансови стимули дори доближаващи се до тези на професионалните спортисти и въпреки, че има геймъри, които годишно заработват 6 и дори 7 цифрени суми те са по скоро изключение. Но тенденцията е строго положителна и наградните фондове и парите, които се наливат в eSports нарастват с експоненциални темпове и изглежда тази тенденция ще се запази като се имат предвид увелищаващият се зрителски интерес и все по-добрата структура и натрупан опит на организации помагащи набирането на големи спонсори и инвеститори.

Наградни фондове на eSports турнири
Наградни фондове на eSports турнири

Канали за разпространение

Една от основните предпоставки за успеха и разрастването на eSports са каналите, по които се разпространява съдържанието. Традиционните спортове разчитат почти изцяло на телевизията, но за никой не е тайна, че ТВ индустрията се свива с доста бързи темпове и много от кабелните оператори и предавания изпитват трудности да задържат аудиторията си. eSports са точно на противоположния спектър и състезания, турнири, стриймъри разчитат изцяло на онлайн контент и стрийминг и това дава своите резултати. През март 2015г. най-големият сайт за гейминг стриймване Twitch има средно по 600 хил. зрители във всеки един момент и достига до над 50 мил. зрители по цял свят. Тази консумация на съдържание е толкова голяма, че Twitch вече е по-голям от 70% от американските телевизионни канали, както и видео услугата на Амазон. Twitch e четвъртият по големинана сайт в света по използван интернет трафик.

Да поговорим и за YouTube, третият най-посещаван сайт в света и втората най-използвана търсачка. В топ 100 на youtube каналите с най-много абонирани зрители има цели 14 канала посветени изцяло на гейминг съдържание, в същото време първият канал с изцяло спортно съдържание се намира извън топ 100 на 101 позиция. Десетте най-гледани спортни канала имат общо 6,5 млрд. гледания, десетте най-гледани гейминг канала имат 35,5 млрд гледания. Не е случайно, че PewDiePie създаващ изцяло гейминг съдържание е най-гледаният канал с най-много абонирани зрители. Но в случая това не е впечатляващото, впечатляващото е че той е постигнал това само за 5 години. В самото начало през 2010 PewDiePie е трябвало да продава хотдози за да може да се издържа и да създава гейминг видеа, през 2012 вече има 1 милион абонати, през 2013г. става каналът с най-много абонирани зрители, а днес има почти 40 милиона абономента, като приходите му се оценяват на 7 милиона долара годишно. Това е само един от многобройните примери в гейминг индустрията, който илюстрира невероятната скорост на развитие и потенциал.

Да може да се поспори, че традиционните спортове разчитат на телевизията като канал за разпространение и за това не присъстват в онлайн пространството, но телевизията е канал, който се свива с бързи темпове, а интернет е канал, който не просто се развива, а става стандартът. Логично е това да се отрази на популярността на спортове като футболът за сметка на eSports. Размер на спортните канали САЩ

Спонсори и рекламодатели

Друг ключов фактор е начинът на разпространение на съдържание, традиционните спортове често разчитат на платени канали и зрителят трябва да си плаща  допълнително и то често само за местни първенства, докато eSports използват съвсем различен freemium модел, при който съдържанието е безплатно, но имаш възможност да заплатиш за допълнителни ексрти и по всичко личи, че този модел не само работи, а дава много по-добри резултати. Приблизително 70% от Twitch зрителите са на възраст под 35 години, което от една страна прави платформата да изглежда като бъдещото на развлекателния спорт, а от друга я прави много по-ценна за рекламодатели и спонсори от традиционната телевизия. ESports феновете са много по-ангажирани със съдържанието, като например Major League Gaming непрекъснато показват много по-добри рекламни показатели от средното за индустрията – гледане на цялата реклама 90% срещу 72%, кликаемост на рекламите 4% срещу 2%, гледаемост на рекламите 99% срещу 44%. Но качеството не е единственият фактор за рекламодателите, от огромно значение е и обемът, а Twitch не показват признаци на забавяне на своя растеж и през последните 3 години се наблюдава месечно увеличение на изгледаните минути средно с 7%. През последната година eSports индустрията е генерирала 75 млрд. приходи от реклами, абонаменти, спонсори и други, но истината е че тя се намира още в ранните си “детски” години на развитие.  Минути стрийм в twitch

Всеки може да стане геймър

Това, което е наистина уникално и различава eSports от традиционните спортове е възможността абсолютно всеки, от която и да е точка на света да стане геймър. През март повече от 1,5 млн. зрители на Twitch са стриймвали собствено гейм съдържание, което е около 3% (3 пъти повече от средното за онлайн съдържание) от зрителите. Дори футболът като най-популярен спорт с 3,5 млрд. фена по цял свят е ограничен от географския фактор, необходимостта от игрища и други. За това и има ограничение за провеждане на европейски световни и други първенства през няколко години, често зрителите нямат достъп до първенства и мачове на други континенти и в други държави. Това ограничение не съществува при eSports, единственото условие е да имаш компютър/лаптоп/таблет/смартфон и интернет връзка и може не само да играеш с хора от различни държави, а и да споделяш съдържанието и геймплея си и да бъдеш гледан от милиони по целия свят. Нещо, което няма как да се случи на кварталния отбор по футбол или баскетбол.

Истината е че гейм индустрията в своята цялост нараства с бързи темпове и видео игрите като средство за забавление се превръщат от нишов продукт насочен към деца предимно от мъжки пол, към продукт, който е насочен към масовия пазар. И в това има логика, развитието на технологиите позволя игрите да се играят на всякакви устройства и да са достъпни до всеки. Примерите са много бройни – преди 10-15 години за да играеш беше необходима специална конзола или наличие на компютър и добри технически познания, сега всеки може да си инсталира игра на телефона с 1 клик, всеки може да отвори фейсбук и да си стартира играта с 1 клик, вече няма нужда от дискети, дискове, инсталиране на специални драйвъри и т.н., игрите се свалят и инсталират лесно и това ги прави достъпни за всеки. Хората са и доста по склонни да плащат за игри и в това също има логика. За разлика от други средства за забавление като спорт, филми, сериали при игрите именно ТИ можеш да си главния герой, ти контролираш събития и определяш сюжета.

Minecraft замък построен от играч
Minecraft замък построен от играч

Освен, че получаваш свобода, игрите са и доста по-изгодни от повечето форми на забавление. Има не малко безплатни игри, които да ти предоставят часове забавления, но дори и най-скъпите игри, които са около 100-120 лева могат да имат съдържание за 50-100, че и повече часове геймплей. Средно това прави 1-2лв. на час, което звучи доста по-добре от 10-12лв. за двучасов филм в киното.  Друг фактор е и че по-мощните процесори, видео карти, диспеи, развитието на виртуална среда и изобщо развитието на технологиите позволяват по-добро визуално и игрово преживяване, което прави игрите забавни и достъпни за всеки. И въпреки че няма да видиш eSports турнир по Candy Crush или някоя друга фейсбук игра или игра за телефон, тези игри са достатъчни да запалят интереса на средностатистическия геймър и да го превърнат в хардкор такъв или поне да го накарат да гледа някой финал на голям eSports турнир. В крайна сметка не е нужно да си Марадона за да гледаш футбол, но ученическият отбор може да те направи фен за цял живот.

Всеки допринася за общността

Стриймването на игри предоставя възможности, които са немислими за традиционните спортове. Представи си чрез гласуване феновете да определят на кой стадион да се играе следващият футболен мач, звучи нелепо, но е нещо, което се случва в eSports. Зрителите имат възможност да изкажат предпочитание за съдържанието, което искат да гледат, гласуване между феновете може да определи, коя да е следващата карта, на която да играе любимия ти отбор по Counter Strike, зрителите имат възможност да си чатят и да коментират на живо по време на турнири и състезания, имат възможност да комуникират с професионалните геймъри докато те играят, да обменят стратегии, информация, да създават отбори и турнири. Честа практика е стриймърите на гейминг съдържание в Twitch и Youtube да определят съдържанието спрямо предпочитанията на зрителите. Те могат да определят каква музика да върви на фон на стрийма, могат да определят какво да е следващото тесте, с който да играе любимия ти стриймър в Hearthstone, а защо не дори и да играеш срещу него и да го победиш. И всичко това може да се случи без да ставаш от леглото единствено със смартфон в ръка. Сега си представете тази ситуация във футбола или който и да е друг традиционен спорт. Можеш ли да определиш схемата на игра на отбора си, можеш ли да накараш Кристиано Роналдо да ти обърне внимание, да ти даде съвет, да обмените трикове, да пориташ заедно с него – по скоро не.

Развитието на eSports

ESports е нещо, което се развива непрекъснато, всеки месец има нещо ново, което да пробваш, винаги има нещо, което да очакваш. На година излизат стотици ако не и хиляди видео игри, да повечето не струват и едва ли би си губил времето, но винаги има поне 3-4 заглавия, които да очакваш. Колко нови спорта има на година? Не много, да не кажа, че цифрата е клони към едноцифрена такава. Колко е трудно нов спорт да се присъедини към олимпийските игри – много трудно, засегнати са интересите на мултимилионни организации, спонсори, държави и т.н. Колко е трудно нова игра да стане част от eSports – елементарно, стига да имаш желание винаги можеш да намериш играчи, с които да играеш, да си направиш собствен стрийм в Twitch, където да имаш фенове, да си организираш турнир с хора от целия свят.  Да погледнем футболът – през последните 100-150 години играта е претърпяла единствено козметични промени, все същото поле, все същите 22 играча, все същата топка, все същите правила. Ситуацията с видео игрите е коренно различна, непрекъснато развитие, нови игри, експанжъни, подобрения, съдържание, но уникалното е че еSports феновете могат реално да допринесат за развитието на любимия си спорт. Мислиш, че новото умения на герой в LoL е твърде силно, мислиш че новата карта в Hearthstone не струва, не ти харесва новата ранкинг система в Dota, можеш да изкажеш твоето мнение, да коментираш с други играчи по форуми, в игрите в онлайн чат. И гейм разработчиците се вслушват в своите фенове и в следващия patch, сезон или игра има добър шанс да видиш подобрение и нови ексри, функционалности, игрални модове и други, защото това е в интерес не само на феновете, но и на разработчиците, които искат техните клиенти да са доволни и да продължават да играят. Това за жалост не се случва в традиционните спортове – искаш да бъде инсталирана система, която да следи дали топката е минала гол линията, не си съгласен с отменения гол заради засада, не си съгласен с отсъдената дузпа, успех да се оплачеш на UEFA/FIFA.

Виртуална реалност
Виртуална реалност

Обобщение

 • За разлика от традиционните спортове, eSports се разраства в пъти по-бързо
 • Каналите за разпространение на eSports са бъдещето и в тях игрите вече са надминали спорта по съдържание и гледаемост
 • Рекламодателите и спонсорите ще имат все по-засилен интерес към eSports и игрите
 • Всеки може да е геймър и да си изкарва прехраната с това. Не всеки може да е професионален спортист (липса на гени)
 • Игрите и технологиите позволяват общоността да участва в eSports не само като зрител
 • Всеки може да създава съдържание в eSports
 • Игрите и технологиите позволяват много по-разнообразно и непрекъснато обновяващо се и подобряващо се съдържание. Спортовете се променят бавно и са репетативни

Като заключение искам да кажа, че не твърдя, че традиционните спортове ще изчезнат или че нямат място на малкия или онлайн екран. Дори напротив спортът е нещо, което трябва да присъства в ежедневието на всеки, но тенденциите на развитие и новостите в забавлението, което предлага гейм и дигиталната индустрия и в частност eSports са нещо, което ме кара да мисля, че след 10-20 години световните първенства по футбол и олимпийските игри няма да са най-голямото спортно събитие.

Ще се радвам ако споделиш какво е твоето мнение и се получи дискусия в коментарите.

 

Бонус

Day9, професионален геймър и стриймър занимаващ се с eSports повече от 10 години разказва за живота си като такъв, трудностите с които се е сблъскал и жертвите, които е трябвало да направи. Клипчето е 2часа, но всяка минута от него си струва.

Напиши коментар

 • Nurmsalu

  Статията не е лоша, но честно да ти кажа, ще бъде трагедия въпросните E-sports да изместят реалните такива. Не виждам това да се случи в близкото бъдеще, но след 30-40 години…

  • Xen

   Електронния спорт няма да измести реалния такъв – той просто ще бъде над него като интерес, гледаемост и награден фонд.

   Никой не е спрян да излезе с приятели и да поиграе футбол или баскетбол. Също никой не е спрян да си седи у дома и да играе различни игри в мрежа (Multiplayer) с приятели, познати и непознати.

   Аз виждам до 10 години е-спорта да е над реалния такъв по интерес, гледаемост и награден фонд, но не виждам как той ще замести реалния, а и като цяло това не бива да става, защото както реалния, така и електронния спорт имат своите плюсове и човечеството не може без един от тях.

 • Simeon Shopov

  Много добра статия. Нарастването на интереса и т.н. е много добре, но предубедеността на все още по-голямата част от хората е причината да не е много популярно да се наречеш геймър. Камо ли да кажеш че се изхранваш с това. Това от хоби вече се превърна в професия за доста хора по света и броя им се увеличава всеки божи ден. Това е професия – договори, задължения, данъци и всичко останало. И като във всеки спорт – спортистите са за малко там. Златните години за един професионален геймър са от 16 – 25 горе долу. След това се забавят реакции и тн. А като стриймър ще кажа че да пробиеш и започнеш да печелиш от това е уникално жестока конкуренция.

 • Rosen Vasilev

  Интересна статия. Лично на мен ми е интересно дали има платени турнири по NBA 2K или NBA live . Като малък играех тези версии и онлайн се справях отлично. Има бъдеще, хубавото е , че всеки може да ги играе, но ще отнеме доста време докато стъпят наравно с традиционните спортове. Въпреки всичко да играеш примерно NBA 2K16 и да печелиш пари от това, изглежда като мечта. С интерес ще следя развитието на тези турнири.

  • Nurmsalu

   Знам със сигурност, че в някои държави има платени турнири на ФИФА и други симулатори, Парите не са като в други игри, но ги има.

 • Росен Стоянов

  Статията е хубава, но не с всичко в нея съм съгласен…
  Това, което дори леко ме подразни, е твърдението че всеки може да стане професионален геймър.. Според мен не е точно така, даже напротив. Има хора, които са предрасположени, към multitasking-а, защото иначе звучи някак наивно – искаш -> ставаш. Всеки може и да опита да стане футболист примерно, но не от всеки ще излезне футболист, същото е и при геймърите.
  И все пак спортът(реалния такъв) е наистина малко назаден план, в момента. Хората леко се отвращават заради корупцията, химията, мафията, алчността, докато гейминг-а се развива адски бързо, той като едно дете, което към момента е все още интересно, но дали може да задържи интереса към себе си… Все пак не трябва да забравяме, че спортът съществува от векове и ми звучи малко прекалено твърдението, че електрония спорт ще изпревари релания такъв…

  • Nurmsalu

   Не съм съгласен с това, че не всеки може да стане футболист. Разбира се, че е възможно – с достатъчно желание се постигат много високи цели. Да не кажа, че с желание можеш да станеш по-добър от някой, който има талант, но не го е развил. Не говоря за супер високо ниво тип “световна звезда”, а просто за един приличен футболист. Но стига да вярваш – начин ще се намери. Аз например, имам синдром на Жилбер, а въпреки това съм по-добър от хора, които са тренирали с години. Човек се пригажда към всяка трудност, просто някои се предават твърде лесно.

  • Съгласен съм до някъде. Малко пресилено е твърдението, че всеки може да стане геймър. Има си го и елемента на генетични заложби, но все пак си мисля, че бариерата не е толкова голяма. Едно е мултитаскинга, бързо мислете висок APM и т.н., но съвсем друго е да си висок 165 и да искаш да станеш баскетболист или спринтьор, или пък да си бял и да искаш да бягаш на дълги разстояния. Да възможно е, но никога няма да си най-добрия.
   А и лично за мен eSports се изразява в доста повече неща от competative турнири на големи игри. Има хора, които speedrunvat игри и за някои игри конкуренцията също е жестока, има хора, които си падат по sandbox игри като minecraft, където целите са съвсем различни дори само тези примери си имат огромна фенбаза от зрители, които ги подкрепят и играят.
   Това, което за мен отличава eSports от традиционните такива е изключителното разнообразие и неограничени възможности. Да в момента да кажем игри A, B, C са най-популярни, но след 5 години картината може да е съвсем различна както от към игри така и от към жанрове, тип умения и др, докато при традиционните спортове нещата малко или много са в застой и са ограничени от законите на физиката и възможностите за измисляне на нови спортове. Дори X-Games, които възникват преди 20-30 години все още имат проблеми да се наложат като нови спортове и много хора не ги възприемат за такива.

 • Петър Петров

  Много добра статия харесва ми 🙂

 • Hristiqn

  Никакъв шанс просто 🙂

 • Светлин

  С мъки стигнах до средата на статията, след това прочетох само подзаглавията. Отдавна не бях срещал личен блог, написан по толкова неграмотен и отблъскващ начин. Няма да посетя този блог повече.

  • Радвам се. Едно grammar nazi по-малко.

 • Venelin Mihaylov

  Облъчването от екраните + стоенето на стол + откъсването от усещанията на физическото ни тяло, докато играем игри са твърде негативни фактори. Опита ми е, че няма нищо по-забавно от това да използваш тялото си на 100% за да играеш и да се радваш на света около теб – да спортуваш, да танцуваш, да се състезаваш и т.н. Казвам го като бивш геймър. И точно това, че е толкова лесно да играеш игри + състезателността и силните усещания от игрите, карат подрастващите да загърбят физическите игри. А това има твърде висока цена за здравето.

  • Личния опит е хубаво нещо, но си остава личен. Както съм споменал в статията едното не изключва другото. Да не говорим, че игрите развиват и много умения, които различните видове спорт не развиват. Ще се радвам да посочиш източник на изследвания, които показват, че игрите имат пряка връзка към намаляването на физическата активност.
   И на последно място – Облъчване от екраните??? В коя година се намираме? Мислех, че вече всички знаят, че това са митове създадени от медиите и реално няма никакви научни доказателства подкрепящи каквото и да е облъчване от екраните.

   • Venelin Mihaylov

    0. Вярно е, че игрите имат позитивни ефекти. Знам от личен опит. За съжаление, не вярвам, че хората (особено подрастващи) спазват дозата, такава, че да има положителен ефект. За мен такава доза е може би 2-4 часа седмично. Не познавам геймър, който да играе по-толкова малко. Аз лично “загрявам” около час като седна да играя.

    1. Облъчване: Става дума за синята светлина в мониторите, и изкуствената светлина като цяло. Негативния ефект е, че ти разстройва carcidian rhythm; стимулира (като наркотик) мозъка, и разрушава DHA в окото. Тази информация тепърва започва да навлиза в по-масовите източници на информация.

    http://jackkruse.com,
    https://www.jackkruse.com/ubiquitination-17-gears-of-the-eye-clock/
    https://www.jackkruse.com/ubiquitination-16-your-eye-as-a-clock-and-not-a-camera/

    2. Физическа активност: Можеш да сравниш 10 любителя геймъра, които да играят да речем около 15 часа на седмица, и 10 други човека, които спортуват/ танцуват/ играят физически игри по 10-15 часа на седмица. Аз лично нямам нужда от изследвания, които да ми потвърдят, че хората, които се занимават със физическо движение, ще бъдат по-здрави, по-добре координирани и по-производителни мисловно. (не по умни, просто по-добре използващи заложбите си)

    3. Физическа активност:Не знам дали има изследвания, но знам, че в наши дни, човек може да си позволи 1-2 хобита. И ако хобито ти е да играеш игри, то това автоматично измества нещо друго. Въпрос на приоритети.

    4. Хората, които евангилизират компютърните игри са интелектуалци, инженери, и други хора, които се занимават със мисловен труд. Тези хора (аз също съм такъв) имат много по-ниска физическа интелектуалност от човек, които ежедневно се занимава със физическа активност – танци, бойни изкуства, спорт и т.н. Интелектуалците имат много по-бегло усещане за тялото си, и не могат да осъзнаят какво се случва в тялото, когато човек остане залепен за екрана 2часа, играеки натоварваща игра. Моя опит, с две думи, е че главата ми се откъсва от тялото, превъзбуждам се, обездвижвам се.

    Каквото и да ти напиша тук, няма да ми повярваш, и няма да ме разбереш, защото за да направиш разлика, е нужно да УСЕТИШ с тялото си, а не да стигнеш до мисловен извод. как висенето пред екрана ти се отразява негативно.

    Разбира се, може и да не съм прав за всичко това 🙂

    • За теб дозата може да е 2-4 часа на седмично, но това си е твоето
     мнение. Като нищо оптималната доза може да е 12-15 часа на седмица за
     други хора.
     Разбирам какво казваш, но не знам защо генерализираш частни случаи. Ако вземеш 10 геймъра и 10 спортуващи няма да получиш нищо, защото това е смешно малко извадка. Не разбирам въобще защо едното трябва да изключва другото.
     Самият факт, че казваш, че трябва да усетя с тялото си нещо за да те разбера ме навежда на мисълта, че си мислиш, че съм някакъв геймър, който не извършва никаква физическа дейност. Това, че играя игри не ме спира да тренирам и да правя по 20км на ден с колелото докато ходя на работа.

     Хората, които “евангилизират” компютърните игри са от всякакъв тип, отново генализираш и се оповаваш на лични наблюдения. На какво се базира твърдението ти, че имат по-ниска физическа интелектуалност?

     Просто имам чувството, че си попаднал в заблудата на някакви стереотипи от преди 10-15 години. Не виждам какво пречи на един човек да е инженер, да играе по 15 часа на седмица компютърни игри и да тича маратони едновременно?

   • Venelin Mihaylov
 • Pingback: Развитието на E-SPORTS в Пловдив [Hearthstone] - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: Най-добрите геймърски слушалки! - Блогът на Петко Иванов()

 • Pingback: Биометричните данни - За или Против? - Блогът на Петко Иванов()

 • Анонимен

  Въпрос на време е електронния спорт да измести обикновенните спортове измислени преди 1000 години.