Историята на Xbox
Забавно

Историята на Xbox конзолите

Всяка история има своето любопитно начало. И тази на Xbox не прави изключение. Всичко започва през не толкова далечната 1998 година, когато на пазара вече 4 години е Playstation 1 от Sony. Тогава Кевин Бачус, Сеймс Бекли, Ото Бъркс и Тед Хайс образуват първия конзолен екип в софтуерния гигант Microsoft. Идеята е приета от Бил Гейтс и работата по новия продукт на компанията започва.

Xbox – първи, но не последен

И така, идва големият ден – 15 ноември 2001 г., когато в Америка официално е пуснат оригиналният Xbox. В Япония Xbox се появява едва на 22 февруари през следващата година, а датата за Австралия и Европа е 14 март 2002 г. С тази своя крачка Microsoft  за първи път навлиза на пазара на игралните конзоли. И го прави със замах. Xbox e първата конзола, предлагана от американска компания, след като Atari Jaguar спира продажбите си през 1996 г. Името Xbox произлиза от свиването на DirectX Box, препратка към графичния API на Microsoft, DirectX.

Интегрираната услуга Xbox Live, стартирана през ноември 2002 г., позволява на играчите да играят игри онлайн с или без широколентова връзка. Първо се конкурира с онлайн услугата на Dreamcast, но по-късно се съревновава предимно със същата екстра на PlayStation 2. Въпреки че другите две услуги са безплатни, докато Xbox Live изисква абонамент, както и широколентова връзка, Xbox Live постига успех, благодарение на по-добрите сървъри, функции (като списък с приятели) и издадени заглавия като Halo 2 през ноември 2004 г., която е най-продаваната видео игра на Xbox и беше най-популярната онлайн игра за системата.

Какво следва?

Xbox 360 e официално представен в MTV на 12 май 2005 г и пуснат за продажба като наследник на оригиналния Xbox през ноември 2005 г., конкурирайки се с PlayStation 3 на Sony и Wii на Nintendo като част от седмото поколение конзоли за видеоигри. Към 30 юни 2013 г. в световен мащаб са продадени 78,2 милиона конзоли Xbox 360. През целия му “живот” са предложени няколко конфигурации на основния модел Xbox 360, вариращи между количеството RAM и вътрешното хранилище, което се предлага. Xbox 360 предлага на своите потребители:

  • Разширение на услугата Xbox Live (която вече включва ограничен “безплатен” акаунт, наречен Silver);
  • Възможност за поточно предаване на мултимедийно съдържание от компютри. По-късните актуализации добавиха и възможността за закупуване и поточно предаване на музика, телевизионни програми и филми чрез услугите Xbox Music и Xbox Video. Заедно с това се осигурява достъп и до услуги за съдържание на трети страни чрез приложения за поточно предаване на техните медии;
  • Microsoft пусна и Kinect, система за контрол на движението за Xbox 360, която използва усъвършенствана сензорна система.

Xbox One – още по-добър от Xbox 360

Xbox One e пуснат на 22 ноември 2013 г. в Северна Америка като наследник на Xbox 360. Xbox One се конкурира с PlayStation 4 на Sony и Wii U и Switch на Nintendo като част от осмото поколение конзоли за видеоигри. Xbox One акцентира върху функциите, базирани на интернет. Това включва възможността за запис и поточно предаване на играта, интегриране на приставка за гледане на кабелна или сателитна телевизия през конзола с подобрен интерфейс за ръководство и базиран на Kinect гласов контрол.

Microsoft изтъква възможността на потребителите да имат достъп до своята библиотека с игри (независимо дали са закупени физически, или цифрово), на която и да е конзола на Xbox One, без да се нуждаят от дискове. Наред с това, всеки потребител може да сподели цялата си библиотека с 10 определени членове на „семейството“. След преобладаващо отрицателен отговор от критици и потребители (които също показаха опасения, че системата може да предотврати или възпрепятства препродажбата на използвани игри), Microsoft обяви, че всякакви ограничения отпадат. Това е и поредното доказателство, че софтуерният първенец, създаден от Бил Гейтс, се вслушва в обратната връзка, която получава.

А какво ни очаква?

Четвъртото поколение модели Xbox, наречени просто Xbox, ще включват Xbox Series X и Xbox Series S, които ще стартират на 10 ноември 2020 г. Това са версии с висок и нисък клас, сравними с Xbox One X и Xbox One S. Всички игри, предназначени за това “семейство”, могат да се играят и на двете системи. Изчислено е, че Xbox Series X е четири пъти по-мощен от Xbox One X, с поддръжка на 8K резолюция и до 120 кадъра в секунда. Освен игрите за това ново семейство конзоли, двете конзоли са напълно съвместими с всички игри на Xbox One, както и с всички обратно съвместими игри, които са били възпроизвеждани на Xbox One от Xbox 360 и оригиналната конзола на Xbox.

За да подпомогне прехода на потребителите, Microsoft представи система за безплатни актуализации на версиите на Xbox One до версията Xbox Series X / S през първите няколко години от пускането на конзолите.