Натурални сокове
Разработки и изследвания Статии

Какво съдържат наистина “Натуралните” сокове?

Напоследък все по-често започнаха да се появяват оплаквания за съдържанието на натуралните сокове. Появиха се снимки на “медузи” и какви ли не същества излезли от опаковките на известни марки. Често соковете се промотират с лозунги като “100% натурален сок” и други подобни и хората им вярват. Не веднъж съм чувал “Спирам да пия газирани и започвам да пия само натурални сокове”, но от какво всъщност са направени натуралните сокове и по-полезни ли са от газираните напитки? Прочети статията и разбери.

Натурални соковеНека вземем за пример “натуралния” портокалов сок, произведен според повечето марки от 100% портокали. Всичко започва на десетки хиляди километри от тук в някоя портокалова градина в щата Флорида или Бразилия. След като реколтата от плодове бива обрана и транспортирана във фабриките започва производството на сок. Първо се махат корите, защото те придават горчив вкус на сока, а след това се изтисква и сокът. До тук добре, но следва същинската част. Производството на портокали е възможно само 3-4 месеца в годината, но сами се досещате, че сок се продава през цялата година. Това се постига като прясно изцеденият портокалов сок се пастьоризира на температура от 95 градуса. Това убива повечето микроорганизми, които биха ускорили процеса на разваляне, НО също така разгражда 70-80% от всички витамини и полезви вещаства, които се съдържат в портокалите.

След термичната обработка, портокаловият сок се пълни във вакумирани варели за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето. В тези варали, сокът може да остане повече от година без да се развали, НО това става за сметка на вкусовите и ароматни качества. Целият процес на обработката, не само унищожава полезните витамини и вещества, но също така премахва вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се доставят до различни кътчета по света, включително и до България, където се отварят и за да се предаде отново вкус на портокаловият сок се слагат изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори. Допълнително се добавя и захар или често и други подсладители като фруктозен сироп, които са по-вредни и от захарта. В някои случаи производителите на сок искат да го промотират “с истински парченца плодове”, но това всъщност е добавена гума, която наподобява плод.Захар

Но ако се замислите всичко това е логично. Как е възможно портокаловият сок да има трайност по 1 година, и как е възможно всяка кутия да има абсолютно същия вкус, аромат и консистенция. Ами много просто – всичко се контролира и създава от овкусители, оцветители, ароматизатори, подсладители. Да 100% портокаловият сок е направен от портокали, но те са обработени до такава степен, че са изгубили всичките си характеристики и са пресъздадени с изкуствено синтезирани такива.

Това е бизнес за милиарди и най-лошото в него е че тези компании с години са изграждали имидж на здравословни продукти. Този процес на производство, не трябва да се знае от потребителите и те умело крият тази информация зад добре измислени опаковки и лозунги. Според Сюсъз Джеб, изследовател в университета Кеймбридж “Соковете се абсорбират много бързо и за времето докато са достигнали стомаха няма особена разлика между тези сокове и Кока кола”.

Големите корпорации по всякакъв начин се опитват да заобикалят законовите изисквания за прозрачност и каква информация трябва да се поставя на опаковките. На скоро в България беше въведето изискване само истинските сокове да съдържат думата СОК на опаковката си и в действителност ако разгледате по-голяма част от т.нър. “натурални сокове” почти никоя марка не се промотира като СОК. А щом това, което пием не е сок, какво е? Може и да е медуза.

Но какво може да направим ние като обикновени потребители. Решението е много просто, компаниите предлагат това, което се купува. Ако спрете консумацията на “100% натурални сокове” и вместо това си купите една нова сокоизтисквачка, с която да си правите истински сок от наистина пресни плодове, компаниите могат и да преосмислят политиките си и продуктите, които предлагат.

Споделете в коментарите дали пиете купени сокове или предпочитате сами да си изтисквате плодове.