Заедно в час
Образование Статии

Смисълът да работиш за успеха на всяко дете (или как попаднах в Заедно в час)

Всичко започна през вече далечната 2011 година, когато тъкмо бях завършил гимназия и си търсих някаква работа или стаж за лятото, докато чаках да започне първата ми година в университета. Първият ми спомен за Заедно в час е бегъл, но знам, че попаднах на обява, вероятно на сайта на фондацията, която търсеше мотивирани хора за своята програма, предлагаща развитието на лидерски умения. След като вникнах в обявата разбрах, че става въпрос за двугодишна програма, която набира учители и единственото изискване е да си завършил висше образование. В онзи момент ми се стори повече от странна комбинацията – развитието на лидерски потенциал и това да бъдеш учител в българско училище. Нещо, което трудно можех да си представя, предвид че тъкмо бях прекарал 12 години в образователната система, но с оглед на времето именно това е нещото, което ми се е запечатало в главата дори след толкова много време.

Не след дълго, студент в първи курс, мотивиран да учи и да се развива се бях озовал по една случайност (или не) на първото издание на Идеите това сме ние, 3-дневен форум, организиран от Обединени идеи за България, който традиционно продължава да се провежда и до днес. Тогава бях повече от бос в областта на неправителствения сектор и що е то НПО. Връщайки се мисловно назад във времето не мисля, че тогава съм осъзнавал ясно каква е целта на форума и защо толкова много млади хора от различни организации са се събрали на едно място, но все още ясно си спомням презентацията на Заедно в час. Истината е, че образованието винаги ми е било слабост и с интерес изслушах какви цели си е поставила организацията и едвам дочаках да свърши презентацията, за да отида при лекторката и да я обсипя с въпроси. Вероятно повечето ми въпроси са нямали никакъв смисъл, но предвид позицията, която заемам в момента си спомням най-ясно един от въпросите ми – „Откъде знаете, че вашите учители постигат по-високи резултати?“. Въпрос, който е ключов не само за организацията, но и за цялата образователна система. Въпрос, който си задавам почти всеки ден и днес.Заедно в час - високи резултати

С всяка изминала година чувах все повече и повече за Заедно в час и какво прави организацията. Макар формално да учех икономическа специалност и да бях завършил икономическа гимназия, интересът ми все клонеше към образованието и различни неправителствени инициативи, които целят да го подобрят. Така се стигна и до момента, в който започнах да си търся по-сериозен стаж в началото на трети курс. Точно тогава беше отворена процедурата по кандидатстване за студентските стажове и бях пуснал CV на поне едно 20-тина места, а в последствие ходих и на поне 10-тина интервюта. Позициите, за които бях кандидатствал, бяха повече от разнообразни – от финансов анализатор в министерството на финансите до маркетинг специалист в социалните мрежи. Не е трудно да се досети човек, че като повечето студенти в началото на трети курс не бях сигурен с какво точно исках да се занимавам, но и тогава и сега тайно знаех, че се надявах да ме вземат на точно една позиция. И макар да ми се бяха обадили и за маркетингов специалист в социалните мрежи и за финансов анализатор в министерството на финансите, аз не бях приел нито една от офертите за стаж, защото чаках и се надявах да ми се обадят за позицията в Заедно в час. Така и стана.

Макар заплащането да беше минимално и да беше финансирано по програмата за държавни стажове, аз нямах нищо против. Не толкова защото имах възможността да се развивам и да уча нови неща (а такива възможности в организацията има и то много), а защото това, което правех, ми носеше удовлетворение и знаех, че работата ми имаше смисъл. Стажът в организацията ми хареса толкова много, че веднага след това изкарах още един. Някъде по това време бях станал и Студент на годината и това ми беше отворило много врати. Имах възможността да изкарам и други стажове в частния сектор и Министерството на икономиката – и двата бих казал доста добре платени. Отказах и няколко предложения за стажове и работа в банковия сектор, за които много от колегите ми в университета не биха се и замислили.

Покрай блога ми и постовете, които съм писал за обучението в УНСС съм получавал стотици въпроси от ученици и студенти.

Какво да уча? Заслужава ли си да уча в УНСС? Има ли реализация тази специалност? Кой университет да запиша? Коя специалност?

Заедно в часИ с времето стигнах до извода, че отговорът на тези въпроси е само един – Зависи. Зависи какво искаш да правиш и с какво искаш да се занимаваш, кое е нещото, което ти доставя удоволствие и дава смисъл на работата ти. И до този извод стигнах, не защото съм много умен или защото съм чел много или съм станал Студент на годината, а защото това е нещото което ме караше след всяко следващо начинание да се връщам към Заедно в час и да работя за това всяко дете в България да има равен достъп до качествено образование.

Няма да си кривя душата – работата за промяна на българската образователна система е меко казано предизвикателна. Хората и партньорите, с които работя, правят невъзможното, за да може с ограничените ресурси да постигнем максимално въздействие. Не е тайна, че българските училища или неправителствените организации не разполагат с бюджетите на корпорации от частния сектор. Не е и тайна, че резултатите и промяна в българското образование се постигат трудно и бавно. Не е и тайна, че понякога резултати от труда ти може да няма. Но въпреки всичко, това нещото, което ме кара да ставам всяка сутрин, е именно смисълът, който виждам в работата си. Смисъл, който не успях да намеря в държавната администрация, в частния сектор…Смисъл, който не виждам да намират десетки колеги от университета, работейки в поредния кол център или банка.

И така стигаме до днес. Заемайки позицията на Оперативен мениджър в Заедно в час аз съм намерил своя смисъл в работата си, но остава въпросът виждат ли смисъл младите хора в образованието и виждат ли смисъл да работят за успеха на всяко дете. Всеки ден се убеждавам, че много от тях го виждат – запознавам се с тях, ставам свидетел на работата им и всеки ден се убеждавам, че наистина всичко зависи от нас. Ако искаме промяна, трябва здраво да работим за нея. Сигурен съм, че и сред много от вас има подобни хора и се надявам скоро да се запознаем и лично. Кандидатурите са отворени на www.zaednovchas.bg.