Тарикат в градския - Петко Иванов
Статии

Да си тарикат в градския!

НЕ подкрепям вдигането на цената на билета на 1,60 и не виждам каквато и да е логика от каквато и да е гледна точка това да се случи.
НО всякакви призиви от сорта на пътувайте гратис, или си предавайте билетчетата са още по-голяма простотия. И без това в градския имаше достатъчно тарикати, които не че нямаха пари, а просто така са възпитани и сега това им е само поредното оправдание да продължат да се правят на тарикати и да се возят без пари.
И всички си мислят, че като не си купиш билет и лъжеш общината или ЦГМ. Да ама не, единствените които лъжеш са хората, които си плащат карти и си дупчат билетчетата, защото разхода за маршрута е фиксиран независимо дали има 1 пътник с 1 продупчен билет или 1000 пътника с 1000 билета. И ако 20% не си купят билети, тези пари ги плащат останалите 80%. Няма да ги платят пряко, но ще ги платят чрез по-лоша авто база, по-разредено разписание, закриване на линии.
И за тези тарикати не е виновна общината или контрольорите, а е виновен всеки един от нас. И съм сигурен, че всеки е ставал свидетел на това някой да не иска да си плати глобата или някой да не дупчи билет, или да оставя на седалката билета си при слизане като се мисли за много добър. И съм още по-сигурен, че всеки от нас си е мълчал при някоя от тези постъпки, защото така му е по-лесно. Но нищо, продължавайте да си мълчите като си мислите, че гратисчиите лъжат общината , а всъщност единствените излъгани сте вие.