Спирка на градския транспорт
Статии

Най-непрактичните спирки?…

Миналият ден, докато чаках 94  в най-голямата жега забелязах, че останалите чакащи всъщност не стоят на спирката, а стоят прави отсрани под сянката на едно дърво. Не ползвам често градския транспорт и реших да разследвам това странно явление. Не ми отне твърде дълго да забележа, че “новите” спирки не могат да бъдат с по непрактичен и глупав дизайн. Причината хората да не са седнали на спирката, а да седят прави беше, че покривът на спирката не предоставя никаква защита от слънцето. Разбирам, че покрива е направен от някаква евтина пластмаса за да се спестят пари, но защо трябва да е полупрозрачен, едва ли полупрозрачната пластмата е по-евтина?

Сянка на спирки

Следващото, което ми направи впечатление са местата за сядане. Пейката побира 4, може би 5 души, което някои биха казали, че не е лошо, но защо не 6-7. Каква е причината пейката да заема само 2/3 от спирката?

Пейка на спирки

Единственото разумно обяснение е за майки с колички за деца, когато вали (за защита от слънце вече разбрахме, че не може да се говори). За жалост обаче “гениалният” дизайн на спирките не предоставя почти никаква защита от дъжд. Монтираните скъкла визуално изглеждат добре, но защо има огромна дупка отгоре и защо покрива няма по-голям навес? Защо между отделните стъкла също има огромени процепи? Дори при най-лекия вятър, когато вали седалките веднага се мокрят, а освен това дъжда пръска хората на спирката, защото безпроблемно влиза по цялата дължина на спирката.

Дупка на спиркиСтъкло на спирка

Дори няма да коментирам избора на някои материали, защото спирка на 2-3 години е започнала да ръждясва и корозира.

Хубаво е че управляващите са се сетили да подменят част от спирките с нови, модерни и добре изглеждащи такива, но толкова ли не се намери някой, който поне веднъж да е чакал на спирка и да знае, че навън пече, вали и духа и този дизайн на спирките го е правил някой полуидиот. Възможно е и да съм пропуснал, но нямаше ли поне някакво обществено обсъждане на дизайна на спирките, защото тези спирки не са само в София, а ги има в цяла България.

Най ми е тъжно, когато видя, че се влагат парите на данъкоплатеца и се прави нещо хубаво и в правилната посока, обаче се прави така, че реално след 1 година трябва да се прави пак.