Петко Иванов Свобода на словото Демокрация
Политика Статии

Демокрация… Свободата да избираш или…

Докато се рових из архивите си попаднах на нещо, което съм писал преди 4 години, което ясно показва колко малко се е променило за 4 години(ако изобщо нещо се е поремнило).

Илюзията на свободния избор

След разпадането на СССР и падането на границата между източния и западния блок демокрацията е най-широкоразпространената и предпочитана форма на държавно устройство. Демокрацията е най-силно разпространена и приета от хората, защото за разлика от социализма и други форми на управление, които налагат диктатура и държат хората в страх дава право на свободно мнение и избор на отделната личност. Народът чрез избори решава, КОЙ да ги управляла и всеки може да даде гласа си свободно. Също така всеки може да потърси подкрепата на народа и да се включи във властта. Понеже демокрацията и капитализмът вървят ръка за ръка, отделният човек има стимул да работи усилено и да се издигне в обществото като преуспее в бизнеса. На пръв поглед всичко изглежда идеално но така ли е всъщност?
Хората сами избират кой да ги управлява но от какво избират? БСП, Атака, ГЕРБ има ли някаква разлика изобщо? В момента в който едните минат на власт другите минават в опозиция. Партиите непрекъснато сменят възгледите за да се харесат на обществото, в един момент могат да твърдят, че са леви, а в следвищия да са в крайната десница, защото хората са видели, че левите нищо не са свършили през последния мандат и симпатизират повече на десните. Американците избраха черен президент – какъв по добър символ за демокрация, но не беше ли това избор породен от отчаянието. Некъдърната политика на предишните президенти принуди хората да търсят нещо различно от познатото им до сега с надеждата, че то ще е по-добро, но за жалост различно не означава по-добро. Политиката на Обама в сферата на здравеопазването и здравното осигуяване не се харесва на голяма част от хората и подкрпата му от народа става все по-ниска. През януари, когато той влезе в длъжност имаше подкрепа от 78%, през април 62%, юли 53% а с днешна дата подкрепата на хората е под 50% и продължава да пада. В крайна сметка излиза че хората наистина имат избор кой да ги управлява – голямото зло или по-голямото зло.
Но ако се замислим сами ли избират хората или някой „лекичко” им дава насока? Няма как да гласувате за някого, който не сте чували дори той да е най-добрият възможен кандидат. Тук медиите оказват огромно влияние. Колкото по често те дават по телевизията или те има на първа страница, толкова по-голям шанс имаш да спечелиш доверието на гласоподавателите. Всъщност как изобщо могат да разберат хората кой е подходящ за управляващ като 99% от тях си нямат представа за какво става въпрос. Хората гласуват повече на доверие отколкото практично. На последните избори ГЕРБ спечелиха, но ако попитате някой да ви изброи 5 души от ГЕРБ ще ви посочи само Бойко Борисов, който очевидно няма опит в управляването на държава но пък хората го харесват и му имат доверие. Купуването на гласове и предизборният туризъм сами говорят колко наистина струва твоят глас като личност. В крайна сметка излиза, че все пак не е толкова добре народа да избира кой да го управлява, защото в повечето случаи това не води до нищо добро, но поне знаем, че ние сме си виновни.
Свободата на словото и свободата да избиръш какъв да станеш са може би най-подвеждащи в демокрацията. Хората си мислят, че всъщност имат избор и те решават, но истината е че телевизията, вестниците, интернет изобщо медиите като цяло налагат общественото поведение. Те се възползват от това, че хората не са информирани и ги лъжат за щяло и нещяло като те нямат друг избор освен да повярват. В резултат ти се превръщаш в част от стадото и ако се опиташ да се отличиш обикновено биваш потъпкан. Уж имаш свобода на словото, но ако се отличаваш коренно от другите нямаш шанс да се издигнеш, защото биваш отхвърлен и трябва да се придържаш към нормите, които се налагат. Лошото е че голяма част дори не осъзнават това ограничение и изобщо не си мислят за противопоставяне на каквото и да е защото им се втълпява, че имат права като отделна и уникална личност.