Петко Иванов Слушалки за преписване
Забавно Образование Разработки и изследвания Статии

Как да преписваме – Пищови (Част Първа)

 

За почти 15 години в образователната система ако не нещо друго разбрах, че хората не знаят как се преписва. Така че реших да представя наблюденията си и да споделя опита си. На първо място искам да кажа, че най-добрият вариант е изобщо да не преписвате, но ако все пак се стигне до това има голям набор от средства. Разделям средствата за преписване на 2 основни групи. Първата са познатите на повечето пищови и т.н., която е по-високо рискова, а втората е за по-хитрите преписвачи, които не искат да рискуват да бъдат хванати.

Преди всичко за да се препише успешно, най-важното нещо е подготовката! От своя страна за да се подготвим успешно ни е необходима информация, възможно най-много и достоверна информация. Запознайте се с формата на изпита/контролната, как ще се проведе, колко време ще протече, как ще се сяда, може ли да се влиза с чанти, телефони, да се вадят разни неща на чина, на какви листови ще се пише, могат ли да се ползват помощни материали и т.н.Преписване

Ще започнем с най-известното средство за преписване, обикновения хартиен пищов. Въпреки че изглежда доста просто хората не знаят как да го изполват пълноценно. Най-често срещаната грешка е разминаването на информацията, която е на пищова с тази която се прехвърля на листа. Хората буквално не могат да препишат нещо правилно или от друга страна си мислят, че точно това което е написано на пищова им трябва, а обикновено пищовите са направени така, че само да ти дадат основата и съответно като препишеш някакви несвързани думи и се получават коментари аз преписах дословно, а имам тройка. Друга често срещана грешка е какво да съдържа пищовът. Масово информацията, написана в пищова е непълна, неточна, лошо представане или направо грешна. Така че ако смятате да правите пищови поне си подгответе правилната информация, която трябва да препишете. Самият пищов може да е под много форми, обикновено листче, хармоники и какви ли не други форми, но най-важното нещо е организирането на информацията. Много хора си мислят, че като правят по-малки пищови и има по-малък шанс да ги хванат. Това естествено е аматьорска грешка, защото ако ще те хванат няма да е заради това че са видяли пищова ти, а заради това че поведението ти е подозрително и съответно си привлякъл вниманието, при което е все тая дали като те проверят са намерили пищов с шрифт 4 или 8. С други думи, това което искам да кажа е организирайте си така пищовите, че да знаете какво правите и да привличате най-малко внимание. Ако да кажем трябва да направите 10 теми на пищов изхабете малко място да напишете коя тема на кой пищов е. Много по-добре е да се увеличи малко обема, отколкото да започнете да ровите и да се чудите кое какво е.

С развитието на технологиите няма как да не споменем телефоните и всякакви други технологични средства. Вече буквално може да съберете всичката ви необходима информация в 4-5 снимки. И въпреки, че и тук всичко изглежда много просто се допускат някои аматьорски грешки. Първо уверете се че сте изключили абсолютно всички звукови, визуални и каквито и да е екстри които по някаква случайност може да привликат вниманието към вас. Уверете се че информацията, която сте записали на телефона е възможно най-лесно достъпна(с 1-2 клика), просто изглежда малумно да започнете да търсете по време на контролна. В случая с телефоните трябва да се вземе предвид дали имате право да носите телефона с вас или не. Ако имате право, дори и да ви забележат винаги може да се измъкнете с оправдание от сорта на – гледам колко време оставя или нещо друго. Ако нямате право да носите телефон в себе си трябва да знаете какво правите, защото ако ви заподозрат или хванат нямате никакъв изход.Преписване
Слушалки. Въпреки че изглежда доста сигурен метод има адски много работи, които могат да се издънят. Уверете се че знаете точно как функционират. Имайте предвид, че обикновено батериите се нагряват и могат дори да започнат да парят, така че се подговете за това. Уверете се че има обхват и връзката е стабилна. Въпреки че доста от издънките стават в техническата част, всъщност най-много издънки стават при комуникацията. Най-важното в случая е да си намерите някой по-умен от вас да ви диктува. Направете няколко сухи тренировки и уточнете системата за комуникации предварително. Също така се уверете че човекът знае за какъв изпит става въпрос и може да намери информацията, която трябва да ви издиктува. Друга често срещана грешка тук е да се диктуват теми от учебник, не знам чели ли сте някой учебник, но определено не са написани така че да могат да се препишат дословно и да има някакъв смисъл написаното, затова е по-добре предварително да имате по-добре разработена информация.

Царски – тук нещата са много ситуационни. Най-важното в случая е да имате информация дали е възможно изобщо да се извади. В повечето случаи преподавателите се подписват или имат някаква друга система за предотвратяване на царски. Друго, което трябва да знаете е дали има къде да скриете царския докато го извадите. Също така трябва да си прецените струва ли си труда да се прави пищов за всяка тема и има ли възможност да са структурирани по различен начин въпросите. Като цяло е рисков вариант и не си струват усилията. Тук има различни варианти с невидимо мастило или слагате два листа един върху друг и след като си напишете темата, от натиска на химикала на долния лист се е отбелязало и други подобни изпълнение, които изобщо не си струват труда ако предварително не е 100% ясно че ще се получи. За да увеличите възможноста да извадите царски, понякога е възмоно да сте сдобиете с подписани листове или да знаете каква точно е системата за проверка от страна на преподавателя и да я фалшифицирате, така че е добре да проучите предварително въпросът.

Доста подценяван, но според мен един от най-добрите методи за преписване е да използвате обкръжаващата ви среда. Бележки, формули отговори, написани на чина, на седалката, на облегалката на стол, ако сте близо до стена и т.н. Проблемът с този метод е, че не винаги имате възможност за предварителна подготовка и не винаги се знае къде точно ще седите. От друга страна никой не обръща внимание на статичните предмети, защото те винаги са там, а и дори някой да забележи че има нещо написано винаги може да пробвате да отречете, че това е ваше дело. Използвайте молив, защото ако се наложи може просто да изтриете написаното. Ако сте писали по чина и някой приближава към вас просто покрийте написаното с листовете, а през останалото време просто изглежда, че само си четете от листовете, догато всъщност четете необходимата ви информация.

Прочети – Как да преписваме (Част Втора)