Uber Петко Иванов
Икономика Статии Технологии

Незаконни ли са UBER?

Още от както се разбра, че Uber ще навлизат в България, а дори и преди това се дискутира тяхната легитимност и правото им да извършват тази услуга.

Моето скромно мнение е че Uber очевидно нарушават българското законодателство. Въпреки твърденията, че са услуга за споделено пътуване и много подкрепящи ги, за мен е повече от ясно, че това всъщност е таксиметрова услуга, която според българското законодателство подлежи на контрол. Всеки който твърди нещо друго очевидно изкривява реалността и/или не желае да тълкува какво всъщност правят Uber.

ВЪПРЕКИ това обаче, аз напълно подкрепям подобни услуги. Да Uber може да намят същия контрол и сигурност (на хартия), които имат такситата, но практиката показва, че този контрол не дава нужните резултати. Въпреки множеството проверки, които минават таксиметровите компании, колите и таксиметровите шофьори често се наблюдават нарушения – грубо отношение, некачествено обслужване, завишени цени, неизправни превозни средства и т.н. Аргументът, че Uber няма как да гарантират сигурност за мен е напълно несъстоятелен. Да, те няма как да гарантират сигурност, но такситата също няма как да го направят. След като няма никакви данни, че такситата след множеството проверки и лицензи предлагат по-висока сигурност от Uber този аспект на спора става безсмислен.Uber vs Taxi

Следва качеството на услугата. Тук цар е потребителят, защото единствено той е този, който може да реши коя услуга задоволява неговите потребности и иска да използва. Със сигурност има привърженици както и на по-иновативната услуга така и на традиционните бакшиши, така че за мен този спор се свежда до това трябва ли Uber да подлежи на същия контрол като такситата.

Не ползвам често таксита, но оставам с впечатлението, че по-голяма част от хората не са доволни от услугите, които предлагат. Фактът че има доста нередовни, копиращи други компании, надписващи цени и т.н. ме навежда на мисълта, че контролът който се осъществява над таксиметровите компании не дава нужните резултати. Тук за мен е и дилемата, трябва ли да се спазват разпоредби и закони, които дават лоши резултати. Някой на времето е казал

По-добре лоши закони, отколкото никакви,

но в този случай не мога да се съглася. Смятам че свободният пазар се справя доста по-добре с регулацията и мисля, че практиката за сега потвърждава това твърдение. Ако нещо трябва да се промени, то не е фактът, че Uber трябва да подлежат на контрол, а са остарелите и неработещи регулации на таксиметровите услуги.

Прочети – Защо трябва да се премахнат жълтите стотинки!